donderdag 11 september 2014

Treurhoningboom

De boom bloeit laat, eind augustus met grote lichtgele pluimen, erg mooi! Zoals de nederlandse naam al zegt is de honingboom een goede nectar leverancier voor bijen. Deze boom is speciaal aangewezen als officiële gemeentelijke trouwlocatie. Deze treurboom is populair en is prima geschikt in kleine tuinen, hij doet het goed op droge gronden.


De bladeren zijn samengesteld uit tot deelblaadjes en lichtgroen tot middengroen gekleur de onderzijde is . Hoogte volgroeide plant.

Algemene omschrijving Is een licht vorstgevoelige, - m hoge boom met een hangende kroon, waarvan de takken gemakkelijk afbreken. Hij vormt met een wirwar van hangende twijgen en takken waardoor hij uiterst koddige silhouetten in de tuin maakt. Sophora japonica ´Pendula´- treurhoningboom. Hij groeit zo langzaam, dat men hem ook in de kleinere tuin aantreft. Op een prachtige plek in het centrum van Beek is een heel oude plek vol historie.


Een gedeelte (fundament) van de toren van het kerkje zou nog uit de Romeinse tijd stammen. Op de begraafplaats staat deze prachtige treur honingboom. Blijven vaak erg klein en lijken meer op een .

Japanse treurhoningboom. Boomsoortbeschrijving arboretum De Nieuwe Ooster boombeschrijving. De soort is inheems in China en Korea.


Daar wordt hij vooral als tempelboom en heilige boom op begraafplaatsen vereerd. De boom wordt tot m hoog en kan honderden jaren oud worden. Het is een geschikte soort voor lanen en parken.


Honingboom bloeit laat , vanaf . Tijdens een kort verblijf in Bilbao (Noord-Spanje) viel mij, in een parkachtig aangelegde verkeersrotonde, een treurboompje op waarvan ik van verre al dacht dat het een treurhoningboom zou zijn. Inderdaad bleek dit het geval. Een nog niet zo heel oud exemplaar, fraai groen bebladerd én, wat mijn . Het is al weer even geleden dat Marjan op de Beek mij mailde dat ik vooral eens moest gaan kijken op het oude kerkhof in Ginneken in Breda. Dit kerkhof, een oase van bemoste rust, zou enkele bomen herbergen die vreemd kronkelend en erg apart zijn. In de tweede helft van de 19de eeuw werd op de historische site aansluitend bij het Egmontkasteel een park aangelegd.


De treurhoningboom vermeld op de inventarisatiefiche dateert uit deze periode. Titel, : Treurhoningboom , Loosdrecht. Maker, : verzameld en gepland door Jonkheer Henri van Sypesteyn. Kasteel-Museum Sypesteyn, Loosdrecht .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts