dinsdag 8 mei 2018

Wintersnoei rozen

Hieronder een overzicht van de soorten rozen. Klimrozen, geurende rozen en rozen voor de border. De roos blijft gewoon de allermooiste en meest geliefde bloem ter wereld.


Kies voor je tuin sterke rozen , die niet ziek worden, weinig snoei en onderhoud vergen en maandenlang enthousiast bloeien en geuren. Ergens eind oktober begin november kunnen we de rozen snoeien.

De uitgebloeide bloemen worden weggeknipt. Daardoor voorkom je zaadvorming. Enkel als je botanische rozen (dit zijn wilde rozen ) staan hebt kan je het wegknippen achterwege laten. Plantencentrum Maréchal geeft je uitgebreid advies! Wanneer moet je snoeien?


Hoe en wanneer snoei je de roos? Voorjaar, zomer en najaar.

Snoeien van struikrozen. Het doel van deze snoei is het stimuleren van een groei vanuit de basis . Als je de uitgebloeide rozen afknipt, voorkom je dat de plant rozenbottels vormt. Zo stimuleer je een tweede bloei. Wied de bodem rondom de struik en maak de aarde los. Bind de kruin van stamrozen samen en doe er een plastic zak, gevuld met wat stro . Rozen snoeit u het best in het vroege voorjaar, maar u kunt grootbloemige theerozen, struikrozen en stamrozen nu licht snoeien door lange scheuten en . Na de laatste bloei, meestal begin november, knip ik de rozen tot op kniehoogte af.


Dit is omdat sommige rozen heel lange takken hebben gemaakt. Door harde wind (heen en weer gezwiep) zouden de lange takken het wortelgestel kunnen beschadigen. Idee Gefascineerd door de tegenstellingen in het gedicht: schaakmat, witte rozen , wintersnoei , creëert de bloembinder een zwart-witcompositie. Ze kiest voor een strakke vormgeving. In de vierkante glazen schalen, waarvan twee gevuld met wit zand en twee met kolen- gruis, symboliseren de rozenstengels de wintersnoei.


Bescherm je handen met dikke leren handschoenen, doe ook niet je beste trui aan, maar aangepaste kleding, best met lange mouwen want stekels van rozen zijn. Een wintersnoei is niet echt nodig, vooral als je nog wil genieten van de decoratieve bottels.

Het is echter wel aangewezen te snoeien bij jonge . Opgelet: dit is niet van toepassing voor klimrozen! De eigenlijke snoei van de struikroos gebeurt best in maart. Tijdens de lentesnoei snoeit u de takken in tot op twee à drie ogen (= verdikkingen). Ook kunt u zieke, beschadigde en dode takken van deze rozen verwijderen. De ramblers vormen een aparte groep rozen.


Bladverliezende struiken en . Deze rozen , die meestal maar één keer per seizoen bloeien, zijn over het algemeen snelle groeiers die soms zelfs acht meter hoog . Er zijn verschillende soorten rozen. Lees hier wanneer en hoe je alle soorten rozen snoeien moet. Het snoeien van rozen is afhankelijk van de soort. Rozen zijn onder te verdelen naar gelang de groeiwijze.


Ieder rozentype heeft zijn eigen manier van snoeien. De te onderscheiden typen rozen zijn: a. De focus van de wintersnoei ligt op fruitbomen. Je rozen snoei je een beetje terug, zodat ze mooi in vorm blijven. Om te voorkomen dat hoge rozen winterschade oplopen, snoei je ze tot de helft.


Om vorstschade bij rozen te voorkomen raden wij u aan om alleen te snoeien als het overdag niet vriest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts