woensdag 23 mei 2018

Vlierbloesem geneeskrachtige werking

De vlier is een plant die al vele eeuwen gebruikt wordt als een soort geneeskrachtig kruid. Niet alleen de bessen van de plant kun je gebruiken om diverse medische problemen op te lossen en je beter te voelen: ook de bloesem van de plant heeft een geneeskrachtige werking. Wil je meer weten over de . Nu kennen we een aantal geneeskrachtige werkzaamheden van deze plant , maar vroeger zag men er allerlei magische eigenschappen in.


In de moderne wetenschap was het Dr. Mumcuoglu die de antivirale werking van proteïnen uit vlierbessen ruim heeft onderzocht en bewezen.

Vlierbloesem tegen koorts. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de geneeskrachtige werking van de vlier afkomstig is van de verschillende voedingsstoffen die aanwezig zijn in deze donkere paarse bessen. De geneeskracht van vlierbessen. Deze mooie struik met grote trossen bloemen misstaat in geen enkele tuin.


Het is weer vlierbloesemtijd! Ook in de mythologie speelt de plant een grote rol. Volgens de Germanen woonde in de vlier de beschermende huisgodin Vrouw Holle of Holda.


Zij beschermde de mensen en . De eeen vindt vlierbloesem lekker ruiken, de ander vindt het stinken, je moet er hoe dan ook even aan wennen.

In feite wasemt de vlier een beetje een luchtje uit van een verdovend middel, andere planten groeien er trouwens ook niet onder. Droge hoest, sinusitis en allergieën zijn eveneens gebaat bij vlierbloesem , want hij lost slijmen op en gaat slijmvliesontstekingen tegen. Afgekoelde vlierbloesemthee kan je . Hun geneeskrachtige werking , hun beschermende functie en het ongeluk dat een ieder zou treffen die een vlierboom omhakte. Ik heb wel tien van die rotbomen rond mijn erf staan. De vlierbloesem is niet alleen geneeskrachtig te gebruiken, maar je kunt er ook heerlijke limonade en gerechten mee maken.


In het vroege najaar geeft de vlier vervolgens haar bessen aan mens en dier. Beschrijving van kruiden en hun geneeskrachtige werking. De vlier staat bekend om haar ontstekingsremmende werking en het zuiveren van het bloed. Deze verbonden de vlier met de onderwereld en nog lang werd door doodgravers een takje vlierbloesem op hun hoed gestoken als ze ergens een overledene gingen ophalen. Geneeskrachtige werking.


Bijna alle delen van deze wonderbare plant kunnen voor helende doelen gebruikt worden. Helende werking van de vlier. Was de bloesems niet, dan was je het geneeskrachtige stuifmeel eraf en pluk op een zonnige, droge dag, waarop de bloesems helemaal open staan, en. De vlier heeft een verzachtende werking op de huis en door de ontsmettende en zuiverende werking helpt het bij kleine wondjes en infecties van de . Zoals gezeg de vlier werd ervaren als een vol medicijnkistje met helende ( heilende) eigenschappen en daarom werd ze heilig geëerd.


De werking van de vlier als antigriepmiddel is daarmee bewezen. Men nam er de hoed voor af. Bij verkoudheid en koorts kan vlier gecombineerd worden met Pepermunt, Duizendblad of eventueel Hyssop.

Alle delen van deze struik hebben wel een soort geneeskrachtige werking , waar het gewone volk vroeger maar al te graag gebruik van maakten. Ook vandaag de dag kunnen we natuurlijk gebruik maken van de . Omdat vlierbloesem zich erg snel verspreidt en tot wel meter hoog kan worden, beschouwen heel wat mensen deze plant als onkruid. Nochtans zijn de vlierbessen en vlierbloesems een leuk ingrediënt om met te koken. Ze hebben zelfs een geneeskrachtige werking.


Onkruid is het dus zeker niet. Naast dat de vlierbloesem een medicinale werking heeft, het is bijvoorbeeld ontstekingsremmen is het ook nog eens heel erg lekker. In mei en juni staat de vlier in bloei en verschijnen er mooie kleine witte bloemetjes.


Omdat ik het ken van vroeger, leek het mij leuk om hier weer eens iets mee te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts