donderdag 31 mei 2018

Prei planten knippen

Knip wel of niet een stukje van de worteltjes of bladeren af. Op de foto hierboven zie je dat bij alle preiplantjes op na, de worteltjes korter zijn geknipt. Keizers Plantproducts in sevenum. Vervolgens knip ik het bovenste deel van de prei af (dat bevordert de groei van het hart en blad) en dan zoek ik uit al die zaailingen (die er dan uitzien als een soort mini-stengeluitjes) de dikste en gezondste zaailingen uit om uit te poten.


Prei zaailingen geknipt. Mijn vraag is dan ook, waarom knipt men de wortels en het loof van de prei af bij uitplanten ?

Wat is de gedachte gang daar achter: - beter handelbaar . Uiterlijk eind augustus zal je alle zomerprei kunnen oogsten. Herfstprei zaai je in april. Dat kan in ondiepe bakken of in volle grond.


Dat laatste is enkel mogelijk als de weeromstandigheden gunstig zijn. Voor midzomer moet je de preiplanten uitplanten. Voorzie daarbij voldoende afstand tussen de . Groeicyclus : 200- 2dagen, Uitplanten als : Als de prei 3-mm dik is (zomerprei). Wanneer de preitjes een potlood dik zijn ( winterprei ).

Gemakkelijker is echter om in april rechtstreeks in de volle grond op een zaaibed te zaaien ( winterprei ). In het ideale geval zijn ze in juni zo dik als een potlood en klaar om over te planten. We kunnen ook in tuincentra jonge preiplantjes kopen, zoek dan. Het bijzondere bij het kweken van prei is dat je de plant twee keer oogst. Na het oogsten knip je het bovenste gedeelte van het groen af. Maak eerst de aarde rondom de plant los met een riek en trek de plant dan voorzichtig omhoog, zonder deze te breken.


Zodra de prei groot genoeg is, kan deze worden geoogst. Knip vervolgens het groen van de plant af. De afstand tussen de rijen is - cm. Zelf laten we dit vaak achterwege en ook bij ons groeit de prei prima. Het planten van de kleine preiplantjes mag amper planten genoemd worden.


De beste resultaten worden behaald op humusrijke en vochtige gronden. Het is meer een kwestie van de . De grond moet onkruidvrij zijn en diep zijn omgespit. Bemest de grond voor het inzaaien of uitplanten met . Na twee tot drie weken zijn de afgesneden planten weer aangegroeid en kun je opnieuw knippen voor een tweede en misschien enkele weken later nog voor.


Je kunt dat idee van knippen en hergroeien helemaal op de spits drijven door bijvoorbeeld prei niet uit te grond te halen, maar vlak boven de grond af te snijden. Knip een stukje van het loof (de bovenkant) af, zo wordt de groei gestimuleerd. Plaats vervolgens prei per gat in de gron de harten van de zaailingen moeten nog boven de grond uitkomen.

Niet aandrukken of dichtmaken, maar water in de gaten met planten gieten. Na verloop van tijd zal de prei zelf het gat vullen door . Na circa twee weken heb je als het goed is al een flinke plant. Kruiden Gekochte kruidenplantjes zoals basilicum, munt, koriander en peterselie zijn lastig om opnieuw te laten groeien, maar met de juiste aandacht lukt het je wel.


Je kan gewoon blijven loof knippen tot de plant stopt met het produceren van nieuw loof. Je kan ook voor een gulden middenweg kiezen want je hoeft je planten natuurlijk niet iedere keer helemaal kaal te knippen. Je snijdt ze in stukjes net zoals je met prei doet en je kan ze bijvoorbeeld roerbakken. Tijm in potten die te wild is uitgegroeid kan je nu bijsnoeien.


Let op: plant geen look op een bed waar prei , ui, stengelui of sjalotten werden geteeld. Je kunt dan elk jaar van ongeveer begin maart tot ver in oktober constant de eetbare sprieten knippen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts