maandag 28 mei 2018

Heideplanten snoeien

In maart-april zijn de heideplanten uitgebloeid en mogen ze worden gesnoeid. De bloemtakken moeten tot onder de uitgebloeide bloemen worden ingekort. Als je dit niet doet zit er volgend jaar een kaal stukje waar de plant eerder heeft gebloeid. Heide, Erica, kan in maart of april worden gesnoeid.


Bekijk stap voor stap hoe je heideplanten snoeit. Zodra de heideplanten in maart of april zijn uitgebloeid kunnen ze worden gesnoeid.

Je wilt een heide snoeien ? Wanneer moet je snoeien? Hoe en wanneer snoei je een heideplant ? In onze tuinen, met de gekweekte vormen, verdient het aanbeveling om ze indien ze wat lang en. Mooie heideplanten kopen. Welke soorten heide bloeien in de winter. Toch heeft een heideplant om mooi en vitaal te blijven snoei nodig.


Dit gaat het makkelijkst met een heggeschaar, u topt als het ware de planten. Niet tot in het kale hout snoeien , anders lopen de heideplanten niet meer uit!

In de natuur worden de heide kort gehouden door schapen, die het lekkere jonge groen van de . Is de heide struik reeds . Het snoeien van heide doet u het beste met een heggenschaar. U topt daarbij de planten. Op dit gedeelte lopen de heideplanten niet meer uit.


Zomerheide vormt vaak wat langere stengels dan winterheide. Deze komt voornamelijk voor in oude heideplanten en kan de planten in korte tijd van hun loof ontdoen met als gevolg dat ze snel bruin verkleuren en afsterven. De beste tijd om te snoeien is de periode maart-half april. Dit geldt voor de zomerbloeiende soorten en cultivars.


In het sortiment Calluna is een aantal cultivars . De takken worden dan te lang en te zwaar waardoor de plant uit elkaar valt wat geen fraai gezicht is. Direct vanaf het eerste groeiseizoen dien je om dit te voorkomen, direct na de bloei, de Heide. Dat doet u zowel voor de zomerbloeiers als voor de winterbloeiers best in april.


Doe dit steeds vanaf het allereerste jaar na aanplanten zodat 'verhouten' van de struikjes. Snoeien mag dan weer wel. Winterheide, die nu nog kan bloeien, snoeit u natuurlijk niet.


Maar alle andere Erica- en Calluna-soorten moeten onderhanden worden genomen tussen half maart en half april. Dit snoeien is noodzakelijk om een goede vertakking van de heidestruiken te bevorderen.

Dan kunt u rekenen op een rijke bloei. Heideplanten zijn heel makkelijk in onderhoud en zeer winterhard. Ze hoeven maar één keer per jaar te worden gesnoeid. Kort in tot onder de uitgebloeide bloemen. De planten lopen vanuit hier weer uit.


Na de winter, als de winterheide is uitgebloei dienen de struikjes flink teruggesnoeid te worden. Planten kan het hele jaar. Na drie jaar kun je overwegen niet meer te snoeien. Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen.


Hieronder een beschrijving van hoe kleinfruit gesnoeid kan worden. Binnen deze groep heb je keuze uit winter- en zomerheide. Beide soorten houden van een zure ondergrond en je kan ze indien nodig snoeien na de .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts