Lavendel is een semi-struik, een plant die lijkt op een vaste plant, omdat het meeste groen zacht is, maar zal veranderen in hout wanneer het een paar jaar oud is. Diep in het midden van de lavendel groeit uw lavendelplant uit tot hout. Hoe snoei je een oude lavendel. Een lavendel waar een paar jaar niets aan gedaan is.
Want snoeien is wel handig als je de lavendel mooi vol.
Sterker nog ik adviseer om de Lavendel (wel in april.) sterk terug te knippen om ze fris en jong te houden. Nadat de bloei is afgelopen snoei je de oude bloei eruit en neemt iets van de toppen van de plant mee, zodat er fris nieuw schot op groeit. Kan je de lavendel nog terugsnoeien ? In deze period kan je de lavendel terug knippen tot net boven de onderste groeipunten. In Augustus, na de bloei, kan je de plant ligt snoeien , om jonge takken te verwijderen en uitgebloeide bloemstengels te verwijderen. Snoei hier niet te diep (niet in het oude hout) omdat de plant dan het risico loopt bij . In maart en augustus mag de lavendel worden gesnoeid.
Om te voorkomen dat lavendel gaat verhouten moet tijdig worden gesnoeid.
De hoofdsnoei gebeurt na de winter, eind maart. De zomersnoei gebeurt na de bloei in augustus. Vergeten te snoeien in augustus?
Snoei dan nog uiterlijk in september je lavendel wat . Om een krachtige plant te behouden is het nodig om jaarlijks te snoeien. Lavendel snoeien is niet moeilijk, lees hier hoe en wanneer je lavendel kunt snoeien. Van pot tot lavendel veld? Correct snoeien is de boodschap en dit tweemaal per jaar.
Net na de bloeiperiode en in april, na de winter. Het is belangrijk dat je een lavendel regelmatig snoeit. Je kunt een lavendel namelijk nooit terugsnoeien tot in het oude , kale hout.
Dan loopt hij niet meer uit. Ook jonge planten snoei je het best al minstens twee keer per jaar. Wij adviseren om de lavendel tweemaal per jaar te snoeien. De eerste keer na de bloei, waarbij je alleen de uitgebloeide bloemtakken wegsnoeit.
De tweede keer na de winter (begin maart), waarbij de 1-jarige scheuten van vorig jaar tot bijna op het oude hout teruggesnoeid mogen worden.
Afhankelijk van hoe oud de lavendelstruik is, zijn er echter verschillende manieren waarop je de plant moet snoeien. De snoeiperiode is ongeacht de leeftijd van de . Wanneer je vanaf het begin . Als men lavendel niet snoeit bekomt men een grote, onregelmatige struik, met onderaan en binnenin de struik sterk verhoute twijgen. Het jong loof bevindt zich dan na enkele jaren enkel nog op de bovenkant van de takken.
De onderkanten zijn dan vrij kaal en de plant ziet er niet echt mooi meer uit. Indien men mooie, lage . We noemen dit ook wel halfheesters. Lavendel groeit van nature op de wat armere kalkhoudende zandgrond. De meeste tuingronden zijn eigenlijk te rijk voor Lavendel. Hierdoor groeit de lavendel wat weelderiger dan op zandgrond.
Veel mensen denken dat dit niet nodig is. Als lavendel een paar jaar niet wordt gesnoei wordt het echter een houterige struik.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.