woensdag 19 juli 2017

Vijver metselen zonder folie

We hebben een grote tuin en ik zou in de zomer graag een natuurlijke vijver willen maken zonder folie (oid). Heeft iemand tips, sites, boeken voor me? Deze nieuwbouw vijver in Uden werd in twee dagen helemaal waterdicht gemaakt. De dikte van EPDM- folie varieert van 75mm tot 2mm.


Algemeen wordt gesteld dat een dikte van 15mm volstaat, zonder een extra beschermingsdoek te plaatsen, maar vraag toch om advies in de winkel.

Voor specifieke koi- of grote visvijvers raadt men het gebruik van EPDM aan. Voor een plantenvijver of kleinere . Het zou zonder zijn dat u in enkele dagen een vijver aanlegt en later blijkt dat u fouten hebt gemaakt. Wilt u een vijver metselen dan zult u de grond rondom de vijver ruimer moeten uitgraven om er tijdens het metselen goed bij te kunnen. Het hebben van plooien in het folie is geen probleem.


Als u kiest voor een strakke vijver dan is een vijver metselen een goede optie. Een van de grootste oorzaken waardoor vijverfolie kan gaan scheuren en dus lekken.

Ik wil een vijver metselen en waterdicht maken met mortel. De vijvermortel TM van Garden TS is een waterdichte minerale metselmortel waarmee onder meer vijvers waterdicht zijn te metselen of te bekleden. Volgens mij moet het mogelijk zijn, je vijver in puur beton te gieten, en deze jaar of meer te behouden, zonder dat hij lekt. Een vijver aanleggen: wat komt er kijken bij vijveraanleg?


Lees hier hoe je stap voor stap een nieuwe vijver aanlegt, waar je jarenlang plezier van hebt. De basis voor een vijver aanleggen is altijd een goed doordacht en duidelijk uitgetekend vijverontwerp. Op deze pagina bekijken we. Dat kan door gaten te maken in de bakken die we metselen voor de vijvergrond.


Bij de vijver die van folie gemaakt wordt, zijn ook vele vormen mogelijk, maar minder dan bij de betonnen vijver. Op uitgezakte kleigronden evenals op zandgronden kan zonder problemen een betonvijver aangelegd worden. Probleem is dan bij de watervallen dat je het materiaal van de waterval (een flagstone en keien) niet goed vast krijgt aan het folie.


Het water er grotendeels onderdoor . Als alternatief is er nog de tamelijk dure EPDM rubberfolie , deze gaat echter zonder problemen een jaar of mee. Het bouwwerk bestaat meestal uit een gestorte bodem van beton waarop blokkenwanden van metsel - of lijmwerk geplaatst worden. Bepaal de vorm en functie van de vijver.


Een strakke vorm vraagt meestal constructiewerk zoals metselwerkzaamheden , een organische vorm graaf je gewoon uit.

Let wel op de lokale regelgeving: een gat in de grond met daarin vijverfolie wordt niet gezien als bouwwerk en is dus vergunningsvrij. Ik heb een vijver gemetsel maar nu wil ik geen folie erin maar deze strak stucen. Ik heb het al wel eens gezien maar kan nergens de juiste benodigdheden. Bovengronds kan eventueel nog een verhoogde rand van bijvoorbeeld bielzen of metselwerk worden aangebracht.


De vloer en wanden worden bekleed met hoogwaardig beschermdoek waarna de folie in de vijver wordt geplaatst, wand . Het lelijke van een vijver is zichtbare vijverfolie op de grens van water en land. De Vijverfix TM werkt alleen op folie en betonmetselwerk. U kunt zelfs een complete betonvijver maken die waterdicht is. In veel opzichten is de vijvermortel hetzelfde als de vijverfolie.


Bedankt voor je reactie :) Wanden storten met beton. Je bedoeld gewoon een bekisting maken en daar beton in storten? Lijkt me opzicht ook een mooi plan, is er iemand die dit ook gedaan heeft?


Over de folie , wat heb jij betaald voor dat . Hierna worden de eventuele wand en bodemafvoeren aangebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts