vrijdag 12 februari 2016

Kalk strooien planten

De tuin heeft soms kalk nodig zodat planten kunnen groeien, maar hoe weet je of kalk strooien wel of niet nodig is? Kalk strooien om de planten gezon mooi en sterk te maken. Veel mensen doen het, maar het is belangrijk om op meerdere zaken te letten. Het is zelfs zo dat een buxus echt kalk nodig heeft om te kunnen groeien.


Het is echter niet zo dat alle planten beter groeien met kalk , sommige planten hebben juist een zuurdere grond nodig.

Grond verzuurt bijvoorbeeld door . In tegenstelling tot zuurminnende planten zoals heide, rododendron en hortensia zijn er ook veel. Te koud om te planten of te snoeien? Dan kan u ook kalk aankopen in een tuincentrum om uit te strooien in uw tuin. Steenfruitbomen (kersen, pruimen, perzik,), zwarte moerbei, vijgen en druiven groeien meestal beter op een licht alkalische grond.


Boomstammen kan u nu insmeren met witkalk om . Strooi AZ- Kalk gelijkmatig over het wortelbereik van de plant of het te verzorgen oppervlak.

De hoeveelheid en het aantal keren strooien per jaar zijn afhankelijk van de zuurgraad van de bodem en de behoefte van de plant. Toepassing In de gehele tuin toe te passen. Kalk heeft ook de eigenschap de grond minder zuur te maken: kalk maakt de pH waarde van de grond hoger.


Het best kun je daarom een kalkmergel strooien , deze organische mest tast het minste andere voedingsstoffen aan. Waarom een gazon jaarlijks bekalken? Een onaangepaste zuurgraad van de bodem stelt.


U wilt uw borders en gazon bemesten? Kalk verbetert de zuurgraad van de bodem, waardoor voedingsstoffen straks beter opgenomen worden. Bij een te zure grond kunnen bomen, planten en gras. We proberen mosgroei in onze borders te beperken door te schoffelen en kalk te strooien tussen de planten en de struiken.


Wanneer kunnen we het best bekalken. Mag men ook strooien in het hartje van de planten , bijvoorbeeld tussen de stengels? Kan ook Skimmia kalk verdragen?


U hebt nog de hele winter de . Planten en gazon groeien en bloeien goed wanneer er sprake is van een optimale zuurtegraad van de grond (ph waarde).

Door natuurlijke omstandigheden kan verzuring waardoor de PH Waarde te laag is. Dan ontstaan de volgende problemen: Verminderde activiteit in de bodem . Zowel de bodem als de planten hebben kalk nodig, ieder jaar opnieuw. Hoewel je kalk gedurende het hele jaar kunt strooien , houd ik voor het gemak februari als . Kalk mag niet samen met andere organische of minerale bemesting uitgevoerd worden en mag je al zeker niet toedienen tussen de groeiende planten.


Als kalkmeststoffen kan men calciumcarbonaat, magnesiumcarbonaat en schuimaarde gebruiken. Bekalk de grond enkele . Het vroege voorjaar (januari, februari en maart) zijn meest geschikt om kalkmeststoffen uit te strooien. De ideale pH is afhankelijk van de grondsoort en van de plantensoort. Laat eens de pH van de grond controleren.


Toch is kalk erg belangrijk voor de zuurgraad van de tuingrond. Kalk is niet echt een bouwstof voor de plant , zoals stikstof en fosfaat. Elk jaar daalt de PH (zuurgraad) met tot procent en wordt de grond dus ook zuurder.


Dit vinden zuurminnende planten zoals . Planten halen hun voedsel voornamelijk uit de grond waar ze instaan. Zoals u misschien weet heeft de grond van uw tuin een bepaalde zuurtegraad. Voor de meeste planten is aarde met een pH-waarde tussen 6. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans.


Het strooien van kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk) is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Door een verkeerde zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingsstoffen meer opnemen. Daardoor kunnen mos en onkruid vrij spel krijgen, die hebben hier namelijk geen last van en houden juist van zuurdere grond. Een Buxus bijvoorbeeld zal op een zuurdere grond niet . Ben je vergeten kalk te strooien ? Geen man overboord hoor! Strooi in het vroeg voorjaar een snel werkende kalkkorrel in je tuin.


Wij adviseren je zeewierkalk. Kalk is vooral belangrijk voor jonge en snel groeiende planten. Dit is echt een meerwaarde voor je tuin!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts