woensdag 20 januari 2016

Wilde perzik eten

De wilde perzik is de variant die nog altijd uit China komt, en waarschijnlijk is dit ook de perzik die qua smaak en vorm het dichtst bij de oerperzik staat. Hoe eet je wilde perziken ? Je eet ze geschil in stukken. Lekker om gewoon puur te eten , maar ook heerlijk door de yoghurt met muesli voor het ontbijt, in een fruitsalade of verwerkt in een toetje.


Klik hier voor al onze recepten met . De perzik is één van de meest gegeten vruchten ter wereld.

Dit prachtige fruit is heerlijk zoet, fris en erg voedzaam. In deze blog licht ik de wilde perzik uit. Ook kun je hier de gezondheidsvoordelen lezen.


Het is lekker om perzikjes en nectarines samen op te eten. Perziken zijn voorzien van vele fytonutriënten. In India en China werd de perzik gebruikt als een middel tegen nierziekten.


Het hoge gehalte aan kalium en de vele vezels zijn goed voor het afscheiden van afvalstoffen door de nieren. Daardoor is de perzik een .

Steenfruit is de verzamelnaam voor vruchten met een harde pit in het midden. Deze wilde perziken kan je kopen bij de Albert Hein en jumbo. Uit een verwilderd boomgaardje of een lab? Dat zijn twee beelden die wat romantiek betreft mijlenver uiteen liggen.


Wilde perziken komen oorspronkelijk uit China, maar worden nu op verschillende continenten gekweekt. Deze mevrouw schrijft dat een stel Italianen hebben gerommeld tot de wilde perzik. De vrucht ligt goed in de hand en is door zijn vorm ook makkelijk te stapelen in de . Bij laatstgenoemde wordt er een zware suikersiroop toegevoegd om de houdbaarheid van de vrucht te verlengen. Een andere soort die de afgelopen jaren steeds vaker tevoorschijn kwam in het fruitschap is de platte, ook wel (onterecht) wilde perzik genoemd.


Rijp oogsten en snel eten. Naast dat de steenvruchten onwijs lekker zijn om uit het vuistje te eten , kun je er ook goed mee koken. Vorig jaar kocht ik ze weleens op de boerenmarkt: sappig en vol van smaak waren ze. En lekker makkelijk te eten : door hun praktische model hapten ze zo makkelijk weg. Wil je de perzik meteen gebruiken, dan koop je best een zacht exemplaar die al heerlijk begint te ruiken.


Wil je de vrucht nog even bewaren, dan kies je liever een harde vrucht. Een perzik kan je eten met de schil of zonder. Die omarmde het fruit meteen.

Veel mensen vinden de wilde perzik lekkerder dan de normale en makkelijker om te eten , aldus Schneider. Het is een van de lekkerste vruchten die ik ken, zegt een oude mevrouw die wilde perziken koopt bij marktkoopman Kees. Ik wacht altijd tot ze er eindelijk zijn. In bijna alle supermarktketens stijgt de verkoop ervan. De platte perzik is veel makkelijker te eten dan de gewone”, klinkt het eensgezind.


En de platte perzik is iets aromatischer dan de gewone. De trend is al enkele jaren aan de . Nectarines zijn niet, zoals veel mensen denken, een kruising van een perzik met een pruim om een andere vrucht zonder haar te . Zo vies ziet die schil er niet uit. Mango schil is heel taai en wat bitter. Ook benieuwd naar hoeveel calorieën er in wilde perziken zit?


Of meer specifiek hoeveel vet, suikers en koolhydraten er in wilde perziken zitten? Vind vergelijkbare producten die minder verzadigde vetten of minder calorieën bevatten dan wilde perziken. En voor mij geldt het laatste, ik hou van fruit in mijn eten , of het nu warm is of kou I love it! Deze salade met wilde perzik en geitenkaas is mijn persoonlijke zomerfavoriet.


Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling om erover te bloggen, maar hij was zo lekker dat ik hem toch met jullie wilde delen. Deze heerlijke vrucht wordt ook wel de wilde bosperzik genoemd en wordt steeds meer ontdekt. Er zijn wel pittige recepten met perziken, zoals salsa en salade, maar toch lenen deze vruchten zich het best voor zoete gerechten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts