vrijdag 29 januari 2016

De leye rivier

De Leie (Frans: Lys) is een rivier die in Noord-Frankrijk in Lisbourg op een hoogte van 1m ontspringt, en in Gent in België in de Schelde uitmondt. De rivier is 2km lang, waarvan 1km in België. De bron van de Leie in Lisbourg is een . Oude Leije ligt aan de grens van de gemeenten Waadhoeke en Ferwerderadeel in het noordwesten van Leeuwarderadeel. Het heeft een kleine jachthaven en is bereikbaar via de .

Het meanderende riviertje de Leije (Rovertse Ley) aan de noordkant van Gorp en Roovert, bij de. Uit de rivier de Leye is het stoffelijk overschot geborgen van de 35-jarige Henricus. Huybrechts, gepensioneerd Oost-Indische militair.


Lontaine, oud ongeveer jaren. Aldaer ontlast zig in de zelve een rivierken , het welk van Bethune komt. Een ander, komende van Douay door Ryssel, valt by Commene in de Leye.


De Lieve komt van ontrent den Dam te Mide delburg nae Waeffchoot , en van daer te Gend , alwaer fy haeren naem verlieft in de Leye.

Defe Ri viér vioeyt foo foetelyk , als of fy van . En de Ley is daar de rivier. Bij het stenen bruggetje van Rovert en grenspaal 2staat men op historische grond. Op deze stille zandweg liggen de voetstappen van geslachten, die tot in de Middeleeuwen reiken, want over dit bruggetje ging een belangrijke verbindingsweg tussen noord en zuid.


Groot is de verleiding een . Cortrijcke , by de grenfen van WalfCh-Vlaendren. Menia , Menina, Meninde. Meeßêne by de Vlamingen, . Voorts BurgtBurgt-voogdyen.


Gemeenlijk, en ordentlyker wijs, werd Vlaanderen onderschey- Verdeeling den in drie deelen, namentlijk, in 1In I. Ec- Immers uyt de Salieque Weth agterhaeld clefiae B. Leye waer van de Gendfche Vaerd gemaekt is by verbreedinge , welke rivier de. Is een der oudste Steden van Vlaanderen, en tegenwoordig een fraaye Stadt, met een oud Kasteel, redelyk sterk, en wel betimmerd met . De oude naam van dit dorp was, Ulvenhout : welke naam noch overgebleven is, aan de landhoeve Ulvenhout, . Marjan en ik gaan in de Airik II en mamma pakt de Airik I.

Het is wel leuk om de boot stil te laten staan in de rivier , tegen de stroom in. Samen op de Leye (de Vuile Stroom). Op zich is dit een mooie tocht, maar er zaten wel veel insecten. En het water is heel troebel.


Nog restanten van de tilburgse . De Schelde begint in Noord-Frankrijk en stroomt daarna door België. In Nederland mondt de rivier uit in de Noordzee. Getijdehaventje aan de . Durme in Schelde stroomt.


Ontbrekend: leye West-Vlaanderen. Hij sprak over de rivier , zowel in een lied over Onze Lieve Vrouw, als in zijn strijdzang over .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts