vrijdag 19 juni 2015

Vlier giftig

Voor veel andere dieren is de soort giftig vanwege cyaanverbindingen in het blad. Op vlierhout is vaak de judasoorzwam te vinden. Blauwzuur is erg giftig maar ook vluchtig, na verhitten van . Kruidvlier: Ik beschrijf deze hier kort om verwarring van deze meer giftige soort met de gewone vlier te vermijden. De stengels zijn dan ook niet echt verhout , en de struik blijft kleiner dan de .

Vlierbessen zijn zeer bekende bomen die in veel bossen in Nederland te vinden zijn. Van huis uit is iedereen opgevoed met de boodschap dat de bessen giftig zijn. Groene rechtopstaande, gegroefde, niet-houtige stengels. Donkergroene, tegenover elkaar staande bladeren met 7-deelblaadjes. Bij vergiftiging kan maag- of darmontsteking ontstaan.


Consumptie van plantendelen van deze struik heeft echter . Groene aardappelen of aardappelen met scheuten bevatten solanine, een natuurlijke pesticide die giftig is voor mensen. Net als bij de rabarber is het vooral de plant (de stengel en de bladeren) die giftig is.

Rauwe bessen zijn niet eetbaar! Ze zijn licht giftig en kunnen leiden tot misselijkhei diarree en braken. Let daarom op de volgende regels m. Kook altijd de bloesem en de bessen. De vlier is giftig als hij niet gekookt word.


Gebruik alleen de zwarte rijpe bessen voor het maken van jam etc. Haal de bessen altijd door . Ook in de werkzaamheid van de Vlier liggen positieve en negatieve effecten dicht bij elkaar. De wortels van de struik zijn giftig , maar kunnen toch worden gebruikt om het braken op te wekken en als laxeermiddel te dienen. Dat geldt ook voor de bessen. Tenslotte bestaat er ook nog een vlier die geen struik, maar een vaste plant is, de Sambucus ebulus.


Hij wordt niet hoger dan m. De takken sterven in de herfst af. Zijn bessen zijn giftig ! Als de vlier volwassen is, heeft hij een brede kroon en overhangende takken. Deze zijn grijsbruin met vele .

VLIERBESSEN RAUW LICHT GIFTIG. De bessen van gewone vlier trouwens rauw ook licht giftig , vanwege de blauwzuur die het bevat, maar bij het koken van de vlierbessen verdwijnt dit. De wortels en bladeren bevatten ook giftstoffen, maar werden daarom wel als medicijn gebruikt. Over de giftigheid van de rijpe bessen lopen de meningen sterk uiteen. De graad van giftigheid van een plant is afhankelijk van verschillende factoren: niet alle plantendelen zijn altijd even giftig , sommige delen kunnen giftigheid.


Zie bij: gewone Giftigheid: Zie bij: gewone vlier. Voordat je vlierbessen eet of verwerkt in een gerecht, moet je ze eerst even koken. Rauw zijn ze namelijk een beetje giftig. Na het koken zijn vlierbessen heel geschikt om jam van te maken. Ook vind je vlierbessen vaak terug in verschillende soorten drank.


Zo kennen we vlierbessenwijn en vlierbessenjenever. De gewone vlier (Sambucus nigra) is een plant uit de muskuskruidfamilie ( Adoxaceae). ALLES van de vlier is (rouw) giftig ! De bloei is van mei tot juli. Dat wij wel jam van de bessen kunnen eten komt omdat het door koken ontgift.


Is met sommige paddestoelen ook zo. De enige dieren die ze schijnbaar straffeloos kunnen eten zijn de vogels. Overigens even een serieuse culinaire tip: als de trossen in bloei staan kun je .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts