donderdag 4 juni 2015

Sleedoornbessen likeur

Sommige kennen het onder. Hallo, ik ben Els Pousseele, herboriste, en ik maak samen met jullie een sleedoornlikeur in minuut. Zo langzaam aan beginnen de sleedoornbessen te rijpen.


Sleedoornbessen worden ook wel sleepruimen genoemd en zijn. Het is een fluitje van een cent en misschien vinden uw .

Omdat hier in de buurt erg veel sleedoorn is heb ik een recept gekregen van een Engelsman waar ze het Sloe gin noemen, daarom maken wij de likeur ook met gin maar Sloe tsipouro kan ook, net als Sloe jenever! Hier in de Zagori noemen ze de sleedoorn Woerwala Βουρβαλα, niemand doet wat met de . Wat sleedoorn betreft kan je er een heerlijke likeur van maken. Zelf heb ik dit al een keer gedaan en het is heel goed bevallen.


Pluk sleedoorn bessen als ze zo . Overhevelen in een schone fles, enkel de sleedoorn in de likeur laten. Dit is een Baskisch recept.

Alles regelmatig schudden. Na ongeveer maanden afzeven en . Niet alcoholische sleedoornsappen. Deze diepblauwe vruchten van de sleedoorn tref je aan in veel bossen en stadsparken. Vanaf augustus draagt de sleedoorn vruchten.


Doe de sleedoornbessen in een fles met de wodka, de citroenschil en de kruidnagels en laat dit tot weken op een koele, donkere plek staan. Breng een deciliter water aan de kook en los de suiker erin op, laat de vloeistof wat afkoelen. Roer deze door de sleedoornalcohol. Neem een glas of fles met een brede opening. Vul het glas voor ¼ met sleedoorn en voor ¼ met kandijsuiker.


Doe het kaneelstokje erin en vul het glas op met wodka. Zet het op een lichte plek. Schud na een week goed om, zodat de suiker oplost en zich mengt met de wodka. Engels: Sloe Gin Fr: Prunelle (à la fine champagne) Spaans: Patxaran is een likeur op basis van anijs en sleedoornbessen.


Filter na deze maanden de likeur (door een zeefdoek of een zeer fijne zeef) en laat hem dan nog jaar staan.

Maar het lekkerste is hij na jaar. Deze likeur blijft nog steeds de typische smaak van de sleedoornbessen behouden. Variatie: voeg een paar verbrijzelde zoete amandelen toe en doe die samen met de bessen . Likeur maken van bessen ( sleedoorn ) in minuut.


Bekijk deze pin en meer op alles en nog wat in bokaaltjes van kgielens. Paar keer al in het boek gezien, nu toch maar gemaakt! Limoncello Likeuren LimonadeConservenCocktailSmoothiesZelfgemaakt . Duitsland kent een lange traditie van Gutsbrennereien. Dit zijn kleine dikwijls op het platteland voorkomende distilleerderijen gevestigd op een fraai landgoed of herenboerderij. De ambachtelijke stokerij en distilleerderij van Geuting is een begrip geworden voor kwaliteit in likeuren en gedistilleerd en.


Een lekkere likeur – eentje zoals wij afgelopen weekend dronken – maak je als volgt: Ingrediënten: glazen pot van liter. Genoeg sleedoornbessen om een halve pot mee te vullen. Specerijen naar keuze: ik gebruik altijd kaneelstokjes ( redelijk veel), kruidnagel (spaarzaam), steranijs (spaarzaam), . Mijn favoriete likeur om te maken is Pacharán.


Deze vruchten lijken een beetje op mini-pruimen. Ik heb maar 1g gebruikt, maar als je voor een zoet likeurtje bent mag meer ook. Zet de flessen enkele dagen op een warm plekje tot de suiker gesmolten is. Daarna op kamertemperatuur houden tot Kerstmis.


Het drankje krijgt eerst een blauwe, dan een rodere kleur - ongeveer zoals mijn stoofpeertjes in . Het klonk leuk, samen de sleedoornpruimen plukken en dan de likeur maken. De bessen van de sleedoorn , prunus spinosa, noemen we .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts