dinsdag 20 februari 2018

Bergthee giftig

In Amerika worden de bessen als lekkernij verwerkt in taart. In de noordelijke, besneeuwde gebieden van Amerika en Canada zijn de bessen voor vogels en herten een welkome aanvulling op hun sobere wintermenu. En de Nederlandse naam is niet voor niets bergthee.


Vlierbessensiroop en vlierbessenjam maken en koken met vlierbessen van de vlierstruik (Sambucus nigra) - maken soorten siropen. November is een uitstekende maand om het sierlijke plantje een plek te geven in de tuin of op het terras.

Omdat wintergroenolie gemakkelijk door de huid wordt opgenomen in het lichaam en deze olie in grote concentraties giftige eigenschappen heeft, moet het . Bergthee is een plant die helpt bij spierpijn. Van zestot acht weken kunnen deze . Meriam het wist ik heb de kalanchoĆ© en de ripsalis ook thuis en die zijn idd niet giftig. Daar groeit het struikje als bodembedekking in bossen op zure grond.


In Nederland is het struikje vanaf de herfst volop te koop, omdat het veel verwerkt wordt in bloemarrangementen en kerststukjes. Bij het wrijven van het blad merk je, dat er een .

Pure, gedestilleerde wintergroenolie is giftig maar alleen in een grote dosis. Tussen de donkergroene golvende blaadjes groeien eerst witte stervormige bloemen. Als die bestoven zijn, worden het groene bessen die steeds feller oranje kleuren en aan de plant blijven zitten. Gebruik een oranjeboompje dus alleen als sierplant en hou hem buiten bereik van kleine kinderen en . Nieuwe scheutvorming kan gestimuleerd worden door in het vroege voorjaar de. Het duurt even voordat een gesloten mat is ontstaan.


Na de bloei verschijnen oranjerode . GIF: Bladeren en stengel bevat giftig sap. SYMPTOMEN: Tast de slijmvliezen aan. Yucca ( Filamentosa) GIF: Gehele plant.


Kiwi mogen ze wel, maar niet te veel natuurlijk ;). Mijn Rose heeft zonet een hap uit de Primula genomen. Uit het stevige blad van deze ' bergthee ' wordt de zogenaamde 'wintergroenolie' gewonnen. Gebruikt in de geneeskunde.


Inwendig gebruik van de olie is bij overdosis giftig. Wat struiken betreft blijft Buxus overeind.

In streken met wildvraat overleeft de randpalm. Gaultheria procumbens is een volkomen winterharde bodembedekker. Zonder doornen en stekels blijft Buxus gevrijwaard van konij- nenvraat.


Men eet de bessen van bergthee niet, ofschoon ze niet giftig schijnen te zijn, maar als de vogels ze al nauwelijks eten zullen ze wel niet erg lekker zijn. De blaadjes worden wel gebruikt voor geneeskrachtige thee: de bergthee. De planten zijn ingedeeld aan de hand van de soort schade die ze doen. Let op, deze lijst is niet volledig, wij hebben geprobeerd veel voorkomende giftige planten te vermelden.


Echter, het gebruik van de informatie geschiedt . Planten komen bijna in elk vertrek van het huis voor. Maar als je een kat hebt dan kan een mooie plant een dodelijke vijand worden. Op de giflijst hieronder staan kamer- en tuinplanten die zijn schadelijk voor een kat. Als je kat van deze plant gegeten heeft, bijvoorbeeld de blaadjes, zaadjes, bessen of .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts