vrijdag 13 september 2019

Vlierbloesemsiroop gebruiken

Vlierbloesem is een plant met witte bloemen. Om deze heerlijke geur en de smaak van vlierbloesem te gebruiken in gerechten is een zelfgemaakte vlierboesemsiroop de perfecte . Het lekkerst is de vlierbloesem na een windstille dag in de zon. Er ligt dan een laagje geel poeder op de bloesem, dat een zoete fruitige smaak en geur geeft.


Was de vlierbloesem voor gebruik dus niet af, maar kies een schone plek om te plukken.

Je kunt de losse witte bloempjes zo in een glas heet water doen voor een . Dit jaar wat later dan andere jaren, maar dat maakt niet uit. Het is bijna tijd om vlierbloesemsiroop (vlierbloesemsap) te maken. Van de bloemkronen gebruik je alleen de bloemetjes. De vlier is een plant die al vele eeuwen gebruikt wordt als een soort geneeskrachtig kruid. Niet alleen de bessen van de plant kun je gebruiken om diverse.


Waarschuwing: als de vlierbloemen al min of meer in zaad komen zal de stroop licht rood kleuren – niet te veel van gebruiken – altijd opletten dat je alleen echte vlierbloesem gebruikt. Zij maakten dan ook al lang gebruik van de bloesem, bladeren en vruchten van de boom.

Een bekend gerecht wat je van de bloemen kunt maken zijn de vlierbloesembeignets. Het is geen ingewikkeld recept en met name kinderen zijn er dol op. Takjes vlierbloesem , zonnebloemolie, 2gram bloem, . Dan de siroop zeven door een schone doek en in bij voorkeur uitgekookte flessen doen.


De siroop is dan zeker een jaar houdbaar. Kook water royaal voor, laat dat water afkoelen tot dat het zeker lauw is. Zoek de schermen uit, haal lelijke plekjes en beestjes zoveel mogelijk weg.


Je komt in kookboeken en op internet veel recepten voor vlierbloesemsiroop tegen. Soms moeten de bloemschermen worden gekookt, en vaak verwerken de receptschrijvers (of receptkopieerders) de hele bloemschermen in plaats van zorgvuldig alléén de bloesem te gebruiken. Dat scheelt wel veel werk, . Zeef de siroop door een vergiet of een fijne zeef waar je eerst een natgemaakte theedoek of kaasdoek in hebt gelegd. Je kunt de siroop zo gebruiken , maar bewaar de fles dan wel in de koelkast. Tip: Wil je de siroop langer bewaren?


Breng de vloeistof aan de kook, schenk de hete siroop in schone, . Het best ga je zoek in de natuur of je plant een struik in de tuin. In de winkel kan je enkel verwerkte producten kopen zoals stroop, jam of thee. Gebruik vlierbloesem alleen vers.

In de zomer kan je vlierbloesems plukken. Wat maak je met vlierbloesem ? Bij mij om de hoek hangt een overvloed aan vlierbloesem , maar wil je weten waar het bij jou in de buurt hangt kijk dan op Wildplukwijzer Pluk de bloesem voorzichtig, en natuurlijk niet alles – eerlijk zullen we alles delen! Daarna kun je het gebruiken ! Ik gebruik de paarse pakje van candico (halve kilo suiker voor anderhalve kilo vruchten).


Ik heb enkel nog maar vlierbessensiroop gemaakt. Ik heb me laten vertellen dat vlierbloesemsiroop lekker is bij champagne. Veel werk maar enorm lekker. Serveer in een champagneglas.


Voor een drank: verdun deel siroop met delen water. Op het internet zijn verschillende recepten te vinden van vlierbloesemsiroop. Wij gebruiken altijd veel vlierbloesem en veel minder suiker dan in andere recepten. Overgiet een aantal mooie schermen vlierbloesem met de azijn.


Laat enkele weken staan en filtreer vervolgens. Sommige mensen voegen nog een halve kilo suiker per liter azijn toe, maar dit vind ik niet nodig. Ik gebruik schone Grolsch beugelflessen voor de inmaak va vlierbloesemsiroop. De porseleinen dop met rubberen afdicht- ring is de ideale inmaakfles.


Heb deze keer naast cittroensap ook wat citroenrasp gebruikt. Ook laat ik wat bloemetjes meegaan in de fles. Ik maak de flessen schoon met heet water en een beetje afwasmiddel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts