woensdag 11 september 2019

Vijgenboom snoeien winter

In gewone tuincentra zijn veel vijgen naamloos. Eigenlijk weet je dan niet wat je koopt. Dat is jammer want er zit veel verschil in vorm en smaak.


De meest verkochte vijgensoort in Nederland is in ieder geval de Brown Turkey (zie foto). Dit is een goed winterhard ras met een prima vijg.

De lekkerste soort is dit alleen niet. Je kunt een vijg of vijgenboom op verschillende manieren snoeien. Een boom, een struik, kijk.


Winterhardheid Hoeveel graden vorst vijgenbomen precies kunnen verdragen is moeilijk te zeggen. Indien deze omstandigheden. Snoeien van een vijgenboom.


Net als bij alle andere vruchtbomen zijn er drie vormen van snoeien : plantsnoei , vormsnoei en vruchtsnoei. In het gematigde klimaat van Belgiƫ.

Het wordt aangeraden de vijg te snoeien in het voorjaar, omdat de sapproductie dan op een laag pitje staat, zo kan de boom niet doodbloeden. Het sap kan allergische reacties . Doe het meeste snoeiwerk in de winter. Als je vijgenboom zijn derde rustseizoen, of derde winter , bereikt heeft, moet het grootste deel van je snoeiwerk plaatsvinden gedurende het laatste deel van het seizoen, omdat de boom in die periode niet actief groeit. Wacht wel tot nadat het koudste deel van het seizoen voorbij is.


Misschien heeft het met het feit te maken dat we in het Zuidwesten van Nederland tuinieren, het wordt hier vaak in de winter niet zo koud als in Oost- en. De vijgenboom houdt van een zonnige tuin of balkon. Hij is blij met een kleine pot en vooral veel zon en warmte. Tips voor meer vruchten en hoe te snoeien.


Op een ideale wijze tegen een zuidermuur geplant, zal hij elk jaar vruchten van voortreffelijke kwaliteit produceren en . Een vijgenboom snoeien doe je alleen als hij hard groeit. Dit probeer je natuurlijk te voorkomen, maar het kan alsnog nodig zijn om toch de snoei toe te passen. Hierdoor krijgt de boom voldoende voeding voor een mooie bladontwikkeling en vruchtvorming. In de zomer is het ook mogelijk om de vijgenboom extra voeding mee te geven. Citytree heeft zowel vloeibare als vaste meststoffen voor de vijg op voorraad.


Eetbaar zijn die vruchten die in een embryonaal stadium door de winter heen gekomen zijn.

De snoei van de vijg is speciaal daarop gericht. Bladeren van de vijg zijn handvormig gelobd en frisgroen van kleur. De bladstelen zijn geel van . Het is wat je noemt een decoratieve struik. Staan ze toch op een windrijke plaats, dan worden de bladeren lelijk door de uitdrogende wind en hebben ze veel water nodig.


Een vroege zomeroogst van eetbare vijgen kan je verwachten van de zeer kleine vruchtjes die nu, vlak voor de winter , gevormd worden in de toppen van de twijgen. De twee vijgen die hier staan hebben alletwee gedragen, staan er nu twee jaar en zijn struiken, nog niet gesnoeid. Claudia, ge moogt altijd wel wat stekken komen halen deze winter. Vooral de jonge twijgen van het jaar zelf zijn vaak onvoldoende . In de volle grond kan de vijgenboom de winter gemakkelijk doorstaan, zeker als de boom beschut staat tegen harde wind en in goed gedraineerde grond staat.


Is het mogelijk om een vijg terug te snoeien door de dikke takken die vanuit de stam komen en waar de aftakkingen vanaf komen in te korten? In de winter is het tijd om mijn vijgenboom te snoeien. De beste tijd is zo rond Kerst, maar dit jaar raakte ik (en misschien mijn boom ook wel) in de war, doordat het zo warm was.


Met Kerst was er zelfs nog geen nachtvorstje geweest. Vijgen welke in potten groeien op tijd binnen zetten. Vijgen snoeien kan in de winter , als het blad van de boom is.


Als de vijg tegen een gevel staat, probeer dan enkele grote takken dicht langs de muur te leiden. De vruchten profiteren dan van de warmte die door de .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts