dinsdag 24 september 2019

Egyptische spreuken

De spreuken werden vaak begeleid door een vignet, een symbolische representatie die de inhoud van de spreuk samenvat. De teksten zelf vormen een continuering van oudere religieuze teksten zoals de Piramideteksten en de Sarcofaagteksten. Ze werden uitgehakt in soms wel honderden kolommen hiërogliefen om het voorbestaan van de dode in het hiernamaals te garanderen.


De afbeeldingen en teksten op papyrus behoren tot de meest bewonderde voorbeelden van de teken- en schilderkunst uit het oude Egypte. Een dodenboek is een verzameling spreuken waarvan enkele vaak voorkomen en .

Hij baseerde zich op één grote papyrus. Maar er bestonden verschillende dodenboekpapyri. SPREUK VOOR HET VERLATEN VAN HET DODENRIJK BIJ DAG DOOR NN( nader te noemen) IN SPREUK. Ik ben de gisteren,de dageraard van vandaag en morgen, telkens heer der geboorte,mysterieusvan aarschepper der goden,die de bewoners . Het bestaat uit een verzameling van bijna 2spreuken , die de wederopstanding van de overledene moeten garanderen.


Daarvoor moet de overledene iedere dag weer een gevaarlijke reis afleggen door de Onderwerel. Deze rol werd in een koffertje.

De eerste werden op de . Met krachtige amuletten en magische spreuken op . In grote lijnen hebben beide de bedoeling een gids te zijn voor het leven na de dood. Doorgaans werden de spreuken op een strook papyrus geschreven, die werd meegegeven in het graf, opgerold en opgeborgen in een koker of zelfs om het lichaam van de dode heen gewikkeld (afb.12). Meestal bevatten individuele.


Omdat de Egyptenaren in de Oudheid veel zorg besteedden aan hun doden, weten we er veel van. Dodenboek, Spreuken van het uitgaan bij dag. Ook in de documentaire Zeitgeist wordt dit beweerd. Maar Apep kon zich ook manifesteren als een krokodil of als een plotselinge zandbank onder het schip van zijn vijand de zonnegod Ra.


De krokodil was daarom een gevreesd dier waartegen men magische spreuken uitsprak. De papyrusrol bevat teksten en zogenaamde vignetten , een soort illustraties bij de 1spreuken. De vertaling van die spreuken zelf liet nog op zich wachten. Men moet zich realiseren dat in die tijd geen grote religieuze . De Arabieren noemen dezelve Messales Pharaon, dat is?


Naalden van Pharao, wijl dezelve door de eerste Koningen van Egypte.

De Egyptenaren hadden veel heilige spreuken en formules. Ook schreven ze persoonlijke zaken op. Alles schreven ze op door middel van hiërogliefen. Er stonden veel hiërogliefen op sarcofagen, om de overledene goed de onderwereld door te laten komen. Op sjabitibeeldjes (mummiebeeldjes van de overledene) stond . Die vellen zijn van Papyrusplanten gemaakt.


Over het leven van de dood vertellen, maar niet alleen dat staat . Tegen demonen, gevaarlijke dieren en allerlei ongevallen verweerde de mens zich met, onder anderen, magie, vooral met spreuken. Ook zijn er veel spreuken om slangenbeten en schorpioensteken, een dagelijkse praktijk in het oude Egypte , te genezen. Hij houdt het dodenboek vast in zijn handen, want het bevat een menigte magische spreuken.


Hij wordt bedreigd door allerlei monsters,gevaarlijke slangen en schorpioenen. Egyptische magie is dus bij uitstek defensief. Het westelijk dodenverblijf is een donker oord.


Slechts even wordt dit rijk verlicht als de ondergaande zon passeert, die door de schimmige doden . De tekst bestaat uit een reeks van magische spreuken bedoeld om de overledene te helpen om het proces van Osiris . Uit Egypte , de leerschool van de volken, was de geest van onderzoeken en uitbreiden van kennis tot hen gekomen, even als dit het geval in Griekenland is geweest,. Wanneer wij daar ter plaatse lezen, dat hij, behalve meer dan duizend gezangen, nog wel drie duizend spreuken vervaardigd heeft, dan moet men zich .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts