woensdag 15 juli 2015

Gietijzeren pan inbranden

Voor het eerste gebruik moet een gietijzeren pan ingebrand worden. Deze voorbehandeling is. Dat ik een voorkeur heb voor gietijzeren pannen is allang geen geheim meer, ik gebruik ze dan ook zowel binnen- als buitenshuis. Ik hou van de uitstraling en het gevoel van gietijzer. Door het gewicht heb je het gevoel echt iets in handen te hebben.


Bovendien zorgt gietijzer voor een goede . Hoe moet je gietijzer inbranden ? Er zijn veel verschillende theorieën en manieren om niet geëmailleerde pannen in te branden. De meest populaire en daarbij ook de makkelijkste manier in de bakken is de volgende: Stap 1: Maak de pan goed schoon met water en zeep. Als die zelfgemaakte anti-aanbaklaag wat sleets wordt kun je het kunstje met inbranden gewoon herhalen.


Dan kun je wat makkelijker zowel de binnen- als . Met een gietijzeren pan kunt u heerlijk koken op de barbecue, maar u wilt natuurlijk niet dat de pan gaat roesten of dat uw gerechten aanbakken. Daarom is het belangrijk dat u de pan inbrandt. Het inbranden of inbakken wordt “ seasoning” genoemd en fungeert als een antiaanbaklaag. Lees zeker ook deze tekst over inbranden van gietijzer (ENG – Chemistry of seasoning cast iron). Heel specifiek gaat het hier over de beste olie om dit te doen: lijnzaadolie, gebruikt in vernissen en harsen.


Ook Franse bloggers verdiepen zich in de discussie om een pan in te branden (culotter – cullotage): . Voor gebruik moet een De Buyer- pan even worden ingebrand. Plaatstalen pannen zoals die van De Buyer zijn voordelig en gaan een leven lang mee. Eventjes een keer opnieuw inbranden en je antiaanbaklaag is weer zo goed als nieuw. Probeer dat maar eens met een. Mijn keuken uitzet bestaat voor het grootste gedeelte uit gietijzer.


Van poffertjespan tot kookpotten. Dit is zeer eenvoudig in onderhou en deze pannen behoeven geen voorbehandeling ( inbranden ). Ja, het werd tijd om naar nieuwe pannen uit te kijken. Als je je gietijzeren pannen. En dan heb ik het dus over bakpannen , want de kookpannen voldoen nog steeds.


Dat was gewoon RVS setje van BK dat ooit eens in Amsterdam Oost in de . Dat inbranden hoeft toch alleen bij een gewone gietijzeren pan. Cola is dusdanig zuur, dat mag mijn gietijzeren pannen echt niet in, dan weet ik zeker dat ze gaan roesten. Potten en pannen van gietijzer zijn vaak niet ingebrand als je ze koopt.


Gietijzer is vaak behandeld met een soort was om roest te voorkomen. Inbranden doe je als volgt. Of u nu vlees of vis hebt gebraden in uw . Ook het inbranden zelf vind ik wat onduidelijk. Volgens sommige sites gaat het om een centimeter dikke laag olie die moet branden tot het rookt.


Andere hebben het over een zeer dunne laag olie (ingesmeerd) die moet branden tot het . Wees er wel op bedacht dat die fabriekspatina vrij dun is, een nieuwe ongeëmaileerde gietijzeren pan is geen vriendjes met zure ingrediënten als tomaat. Je kan de pan na aankoop zelf nog een keertje inbranden of de eerste paar keer bij gebruik vette producten als saucijzen of spek bakken. In de fabriek wordt de gietijzeren pan ingesmeerd met een laagje was om het te beschermen tijdens transport. Dit waslaagje moet worden verwijderd voor gebruik.


Verwarm totdat de wax kan worden afgenomen met een doekje (geen keukenrol). Vervolgens kan je de pan verder inbranden. De pan voor het gebruik goed afwassen. Zet de pan droog op het vuur en laat deze goed heet worden. Giet er vervolgens enkele eetlepels olie in en verspreid dit over het bodemoppervlak van de pan.


Laat de olie enkele minuten inbranden tot deze gaat walmen. U ziet dat de pan hierdoor verkleurt, dit is normaal. Na het uur haal je de spullen van de BBQ en laat je het afkoelen. Ingebrand gietijzer Veeg de overtollige olie van de pannen.


Voor een goede bescherming is het aan te raden om minimaal maar liever nog laagjes olie in te . Ik kreeg mijn eerste gietijzeren pan van het merk Lodge. In dit artikel vertel ik je alles over koken met gietijzer. Dan moet je ze zelf maar seasoning. Kijk op onderwerp: inbranden gietijzer ,bericht nr van 12.


Ik bak bij voorkeur in deze gietijzeren pannen. Al hebben ze één nadeel. De opervlakte is vrij ruw. Veel ruwer dan plaatstaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts