dinsdag 21 juli 2015

Aucuba japonica zwarte bladeren

Bekijk alle reacties via groeninfo. Een landschap plant in een milde winter klimaat, groeit het in containers elders. Zwarte gebieden op de aucuba normaal geel-flecke glanzende groene bladeren zijn een teken van problemen. De broodboom is vorstbestendig.


Tot –tien graden vorst kan de plant goed verdragen.

Maar juist de aucuba japonica soorten worden veel geplant . Het blad wordt lelijk , vaalgeel en dof, vooral de uiteinden van de takken. Vervolgens gaat het blad hangen, de bladeren krijgen zwart bruine randen, de takken worden bruin en sterven af. Ik heb alle lelijke stukken weggesnoeid maar ik zie alweer nieuwe stukken slap gaan hangen….


Dat geeft al een beetje aan dat hij bij ons niet helemaal honderd procent winterhard is. Als een strenge winter hem te pakken krijgt, worden de bladeren en stelen zwart. Ook de vorming van bessen is overvloediger in een donkere situatie dan in de volle zon.


Bij vorst gaan de bladen hangen en krullen naar buiten om.

Is een nieuwe cultuurvariĆ«teit . De beste broodbomen voor de tuin zijn Crotonifolia (met grotere bladeren en veel gele vlekken), Golden King en Rozannie, die tweeslachtig is en dus altijd bessen aanmaakt. Aucuba groeit waar bijna niets wil groeien. Kroonrot, meeldauw, phytophtora cinnamomi, nematoden, spint, zwart blad van vriesschade. De volwassen bessenbladwesp is geel van kleur met zwarte vleugels en een zwarte kop.


Hij is ongeveer mm lang. Maar eerst was het nog tijd om zorgelijk naar mijn aucuba te kijken, de gewone groene vorm. Een van de hoofdtakken was geheel zwart geworden en de bladeren eraan waren ook geheel zwart verwelkt. Necrosis noemen de deskundigen het, of wel gewoon afsterven. De aucuba japonica staat bekend als een ijzersterke . Deze varen houdt het goed uit op droge, donkere plekken.


De nederlandse naam is Broodboom, familie van de Cornaceae. Verdraagt een temperatuur tot -gr. De bladeren zijn geel gevlekt. Heeft een opvallende bladkleur.


Zeer bekende tuinplant met grote blinkende geelgevlekte bladeren.

Verkiest een beschaduwde standplaats. Ietwat ouderwets aandoende maar heel erg bruikbare en ijzersterke struik die met haar geelgespikkeld blad ook in de winter kleur en beleving biedt. Een matig groeiende struik die zich goed laat snoeien. Deze planten groeien best in de halfschaduw en op beschutte plaatsen.


De vruchten zijn zuiver rood en weinig opvallend. Voor vruchten moeten meerdere struiken bij elkaar worden .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts