maandag 5 augustus 2019

Welke planten kun je allemaal stekken

Planten stekken : alles wat je moet weten. Wij gaan je precies vertellen wat stekken inhoudt. Welke tuinplanten kun je stekken , en hoe pak je dat aan? Lees snel verder om erachter te komen!


Halfheesters zijn planten die aan de basis houtachtige stengels hebben, zoals echte salie (Salvia officinalis) of de struikmargriet (Argyranthemum frutescens). Van deze planten zijn de jonge nog niet verharde scheuten ideaal als stekjes.

Bij planten die wortelstokken vormen, kun je van de wortelstok . Stekken is in feite een goedkope manier om een plant te vermeerderen. En nog een voordeel: als je toevallig ergens een mooie plant tegenkomt, kun je hem heel gemakkelijk stekken. In het voorjaar zal langzamerhand duidelijk worden welke stekken zijn aangeslagen en welke niet (die zijn geel). Hieronder worden alle mogelijke manieren van vermeerderen uitgeleg hierbij wordt ook vermeld voor welke planten deze methode van stekken geschikt is en waarop gelet dient te.


Deze stek kun je het beste recht af knippen, direct onder een bla in het meest ideale geval is deze stek ongeveer centimeter groot. Het stekken van de stengeldelen van kruidachtige planten kan de hele zomer gebeuren. De stengeldelen mogen niet te jong maar ook niet te oud zijn.

Kruidachtige delen kunnen vanaf het begin van de zomer gestekt worden en houtige gewassen als ze in hun rustperiode zijn. Half verhoute stekken kunnen ook in de . In juni kun je allerlei planten stekken , kruidachtigen en veel vaste planten en heesters. Clematis, sering en de vlinderstruik bijvoorbeeld. Je neemt stekken van nog niet verhoute delen van de plant , dus de jonge, nog groene uitlopers. Benieuwd welke planten je kunt stekken ? Pot de stekken op zodra de wortels een paar centimeter lang zijn.


De overgang van waterwortels naar grondwortels vraagt wat aanpassing van de stek. Zodra het blad fris overeind blijft staan, is de plant geworteld en kan hij naar een . Wie echter meer ziet in het bekomen van grote hoeveelheden planten waarvan men met grote zekerheid kan zeggen dat ze identiek zullen zijn aan de moederplant waarvan ze voortkomen, gebruikt hiervoor de vegetatieve vermenigvuldigingsvorm, met name het stekken. Het eindresultaat van stekken is. Deze planten kun je makkelijk stekken.


Aan de slag met stekken van de Graslelie. De stek krijg je door een jong plantje, die aan de stengel van de plant groeit, af te knippen. Als het plantje genoeg wortels heeft gemaakt kan je hem overplanten naar aarde.


Zet dit kleine plantje op water. Tussen planten soorten zijn er verschillen in welke plantendelen het best geschikt zijn.

Om een betere beworteling te krijgen wordt vaak gebruikgemaakt van stekpoeder dat een of meer groeistoffen bevat. Soms lukt het stekken alleen als de luchtvochtigheid hoog is. Er wordt dan onder verneveling gestekt. Wie kamerplanten in huis wil, kan deze natuurlijk kopen.


Ik heb geen flauw idee hoe dit plantje heet. En welke planten voor binnen zijn nog meer goed te stekken ? Hoewel ik een aardig leuke tuin heb, houdt het groen binnenshuis niet. Tuinplanten stekken is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Voor het stekken van andere verhoute planten , zoals rozemarijn of citroenverbena, kun je trouwens dezelfde methode gebruiken.


Kies de planten uit die je wilt stekken. Een kruid zoals rozemarijn of lavendel, een bloem zoals de roos of welke andere plant dan ook. Als je het niet kunt vinden, probeer het . Ik ben net verhuist en zou nog veel planten willen in mijn tuin door te stekken , maar welke planten kan ik allemaal stekken. Zou iemand mij een paar planten kunnen opsommen. Van rozemarijn kun je het hele jaar oogsten en in het voorjaar verschijnen tussen de aromatische blaadjes kleine blauwe bloemetjes.


Esther Kuiler van de Ommuurde tuin in Renkum geeft hier enkele keukentips. Mocht je de smaak te pakken krijgen, stek dan rozemarijn. Dan heb je er lekker veel van!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts