vrijdag 16 augustus 2019

Asperges kweken

De asperge (Asparagus officinalis subsp. officinalis) is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. Er bestaan witte asperges , groene asperges en paarse asperges. De witte zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de groene en paarse asperges hebben wel de zon gezien.


De bosvogelmelk (ook wel Pruissische asperge genoemd in het Nederlands) is in . Lees hier alles over witte en groene asperges.

Van geschiedenis tot soorten, kwaliteit, recepten en wetenswaardigheden. De eerste oogst is voor restaurants. In de winkel zullen ze pas in mei te koop zijn. Zij kunnen ze eerder leveren omdat zij de asperges kweken in verwarmde tunnels. Eén van de meest geliefde groenten zijn asperges.


Het zijn de jonge scheuten van de plant die als groenten worden geteeld. Bij het asperges kweken kan het resultaat verschillend zijn.

Er zijn witte, groene en paarse varianten die alle erg prijzig zijn. Vroeg in het seizoen worden de witte varianten onder plastic gekweekt. Indien je zelf in je tuin eens wil experimenteren.


Het kweken van asperges gaat als volgt: koop een pakje aspergezaad en zaai dit in het voorjaar in een goede potgrond. Zorg hierbij voor voldoende warmte, want asperges kiemen slecht bij lage temperaturen. Als de zaden zijn opgekomen, uitzetten in potten . Het bestaat uit gegaarde asperges , hardgekookte eieren en peterselie. GMT Asperges op zijn Vlaams . Artikel, Groene asperges : leuke weetjes en lekkere receptjes.


De Egyptenaren aten vijfduizend jaar geleden al asperges. In Australië kweken ze ook paarse asperges , maar deze soort is voorlopig niet te vinden in België. Periode Groene asperges vind je . Pas in de Romeinse tijd werd de asperge echt een populaire groente, vooral vanwege de heilzame werking ervan.


De Romeinen waren degenen die de asperge in Spanje introduceerden. Tot eind 19e eeuw werd in Spanje uitsluitend de groene asperge gegeten.

Hierna begon men ook onder de grond te kweken en vanaf . Pas begin vorige eeuw werd de asperge teelt commercieel en gingen tuinders op grote schaal asperges kweken in Nijmegen, Brabant, Noord-Limburg, waar nu nog steeds het merendeel van de asperges vandaan komt. Een moestuin aanleggen is leuk. Je kunt een paar groenten en kruiden in je achtertuin kweken , maar je kunt het ook groter aanpakken: op een volkstuinencomplex of met de hele buurt in een buurtmoestuin.


In dit dossier vind je kennisbronnen. Hoe zet je de moestuin op? Dendrologie (Grieks δένδρον, dendron = boom) is de studie van bomen, heesters en in het algemeen houtachtige planten. Het is een wetenschappelijk deelgebied van de botanie.


Veelgestelde vragen over asperges. Antwoorden van Boereblij in Blaricum op veelgestelde vragen over asperges. Asperagas officinalis, een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. Pas dankzij Lodewijk XIV is het een heus cult(uur)gewas geworden. Asperges , een lijst met nuttige verwijzingen naar koken, recepten maar ook documentatie over asperge.


Asperges koken is dus niet zo moeilijk, maar je kunt natuurlijk ook zelf asperges kweken. Vanaf de 17de eeuw is het kweken van asperges bekend in Frankrijk en dat in Nederland sedert de 19de eeuw op grotere schaal asperges worden geteeld. Mensen die een moestuin hebben, kweken graag uien, want je kunt er van alles mee bereiden, ze zijn makkelijk te kweken en ze vergen relatief weinig ruimte.


Daarbij groeien ze snel, waardoor je de eerste uien in de lente al.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts