maandag 19 augustus 2019

Prei kweken op water

Zet het glas op een lichte plaats en ververs af en toe het water. Al snel begint de groente nieuwe wortels te . Door de afdeling tuinbouw openlucht van Inagro werd afgelopen winter geïnvesteerd in een teeltsysteem waarmee prei geteeld kan worden op water in plaats van in de grond. Een goede week geleden werden de eerste preiplanten op water geplant.


Hoewel de eerste weken van de teelt voor de plant . Er is een aquaponic geopend in Berlijn, het is de grootste stadsboederij van Europa.

Hydrocultuur biedt de ultieme garantie op afwezigheid van grond. Het teeltsys- teem is vrij eenvoudig. Na het oogsten knip je het bovenste gedeelte van het groen af. Het gat hoef je niet dicht te maken met aarde, watergeven is nu voldoende. In veel tuincentra en bij.


Uiteindelijk zul je zien dat de wortels van de prei zullen groeien of dikker zullen worden. Vanaf dit punt kun je ervoor kiezen om de prei in de grond buiten te zetten of in een pot in de . Je kunt preizaden uur in warm water voorweken voor een snellere kieming.

Prei gekiemd Preizaden kiemen. Bedenk dat de groei langzaam gaat en dat de zaailingen tot in mei in de pot, bak of volle grond zullen staan. Een champignon is al genoeg om een champignonfamilie te kweken. Snijd de uiteindes van de prei ruim af en zet ze rechtop in een glaasje water.


Pot de prei over in een pot met aarde en binnen een paar weken heb je een nieuwe prei. De prei groeit dus niet in aarde maar in water. De eerste resultaten geven aan dat er hoge rendementen mogelijk zijn. Zoals bekend in de hydroteelt kunnen voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen zeer gericht en veel beperkter gegeven worden.


Ook heeft het gewas minder last van schimmels . Naast dit geduld zullen ze heel erg blij zijn met een beetje zonlicht en water. Doe de wortels vervolgens in een glas met water en zet ze op kamertemperatuur ergens in huis. Wel zo fijn dus als je zelf een basilicumplantje zou kunnen kweken. Wil je vroege prei kweken dan kun je vanaf maart in tuincentra kleine preiplantjes kopen, plantjes voor € 00.


Laat het water in de grond zakken. Zaai de preizaadjes in de zaaigrond. Zet een kuipje omgekeerd op.


Grote kans dat je de restjes van deze tien groentes (oké, waaronder één stuk fruit ) uit de supermarkt meestal weggooit.

Zonde, want van die restjes kun je zelf gemakkelijk nieuwe groentes kweken ! Een leuk project met de kinderen en meer biologisch verantwoord kan bijna niet. Het enige wat je nodig hebt is gron water. Voor prei geldt hetzelfde als voor de bosui. De onderkant van de prei zet je in een beetje water en je zult zien dat de wortels al snel opnieuw uitlopen. Zet de prei daarna in een grotere pot met aarde dan de bosui.


Een prei heeft nu eenmaal meer ruimte nodig. Ook prei kun je oneindig doorkweken. Je eigen groenten kweken lijkt je superleuk, maar zin om een moestuin te beginnen heb je niet. Er zijn echter ook groenten die niet heel veel nodig hebben om te kunnen groeien. Alles wat je hiervoor nodig hebt is de groente zelf en een potje met water , makkelijker kan het niet!


Gebruik een stukje overgebleven prei uit de keuken, alleen het onderste gedeelte, zonder bladeren. Plaats in een ondiepe schaal met water. Na dagen, verschijnen de . Ververs het water dagelijks om rot te voorkomen. De groei van de preiplant heeft er niet altijd onder te lijden.


Op het einde van deze lange zomer laat het beestje zich wel opmerken. Er worden hier en daar zeer grote populaties trips vastgesteld. Zeker en vast waar er weinig water gegeven werd en de groeikracht uit de plant verdwenen is. De schade is dan vrij opvallend . Teelt van prei in de moestuin, zomer- en winter prei , bemesting, plagen, teeltwijze. Zaaien Er is bij prei een onderscheid te maken tussen zomer- en winterprei.


Zomerprei is dikker en minder vorstbestendig. Winterprei kan gewoon de. Houd de planten goed aan de groei door ruim te bemesten en water te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts