donderdag 27 december 2018

Wanneer kalk strooien in moestuin

Ik heb deze week kalk op de tuin gestrooid ivm de te zure grond. Nu wilde ik in het voorjaar nog een keer kalk strooien , er staat op de verpakking wanneer ik dat het beste kan doen. Nu werd ik door een mede forumlid (Bit) erop gewezen dat nu kalk strooien prima is maar in het voorjaar niet in combinatie . Wanneer compost en kalk strooien ? Kalk strooien of bemesten?

Waarom de moestuin kalken? Een juiste zuurtegraad (pH) van de grond is nodig voor een vlotte opname van de voedingselementen en een goede groei. Een bleke bladkleur en een slechte groei wijzen vaak op een verkeerde . Februari is dan ook een goede periode om een bekalking uit te voeren. Bekalken gebeurt in het najaar of in het vroege voorjaar. En wat voor effect heeft het voor de tuin als je gaat bemesten met kalk?


Lees het in dit artikel.

Je kan het beste mest en kalk aan het begin van het seizoen toevoegen aan de tuin. Als je kiest voor verse koemest is het echter een beter idee om dit aan het eind van het seizoen toe te voegen. Verse koemest kan je het beste . Het zorgt ervoor dat wanneer we meststoffen gebruiken, die ook daadwerkelijk kunnen worden opgenomen door planten.


Deze grond wordt gemengd en hiervan wordt de pH gemeten. Te koud om te planten of te snoeien? Dan kan u ook kalk aankopen in een tuincentrum om uit te strooien in uw tuin.


Steenfruitbomen (kersen, pruimen, perzik,), zwarte moerbei, vijgen en druiven groeien meestal beter op een licht alkalische grond. Boomstammen kan u nu insmeren met witkalk om . Anders raakt de grond uitgemergeld. Uitzondering hierop is zeewierkalk (o.a. in Ecostyle AZ-kalk, dat het hele jaar door gestrooid kan worden). We maken geen reclame: er . Let bij gebruik in de moestuin op dat er geen pesticiden in verwerkt zitten. Potgrond Potgrond wordt gemaakt van turfmolm waar kalk en voedingsstoffen ( kunstmest) aan zijn toegevoegd.


Het is meestal een uitgekiend mengsel waar alle planten langere tijd goed in groeien.

De turf zorgt ervoor dat het mengsel lang water . Werkt indirect tegen mos. Tegelijk met Gazon-AZ in te zetten. Gehele jaar toe te passen. Voor een betere pH-waarde.


De hoeveelheid en het aantal keren strooien per jaar zijn afhankelijk van de zuurgraad van de bodem en de behoefte van de plant. Gazon: Voeg, het liefst al eind januari of begin februari, kalk toe aan de grond zodat de kalk opgelost is voordat je gaat bemesten. Mag je die gebruiken in je moestuin ? De hoeveelheid calcium moet je in principe aftrekken van de kalkbehoefte wanneer je een kalkmeststof gebruikt. Als je veel mulcht met compost (dat is een dikke laag compost op de grond strooien ), zul je niet veel meer hoeven te bemesten. Doe dat niet eerder dan wanneer je gaat zaaien.


Zouden we jaarlijk met kalk bemesten dan zou de humusvoorraad in de grond te sterk aangetast worden. Dit kan leiden tot een tekort. De grond voor een groente. Ik heb sinds weken een moestuin van ong 100m2. Vergeet ook niet kalk te strooien ( zeewierkalk ). Om die té zure bodem te vermijden of aan te pakken is het noodzakelijk om magnesiumkalk te strooien.


Deze kalk optimaliseert de zuurtegraad van de bodem en zorgt ervoor dat elke plant in staat is om toch de levensnoodzakelijke voedingsmiddelen op te nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts