woensdag 5 december 2018

Hyacint verzorging na bloei

Bloembollen bloeien prachtig, maar moeten ook ná de bloei goed verzorgd worden. Lees daarom onze tips voor de verzorging van bloembollen na de bloei. Als regel geldt dat gecultiveerde soorten, waaronder de meeste tulpen en hyacinten , na het afsterven van het loof het beste uit de tuin kunnen worden gehaald. Dan zal de tros na ongeveer dagen gaan bloeien.


De meeste hyacinten die je binnen hebt staan -en die daarvoor ook speciaal bedoeld zijn- rotten weg in de tuin.

Maar succes is geenszins verzekerd ! Als u de bloembollen het volgende seizoen weer wilt planten is het belangrijk dat u het loof van de voorjaarsbloeiende bolgewassen, zoals tulpen, narcissen en hyacinten , laat afsterven. De bloembollen nemen na de bloeiperiode namelijk voeding op uit het blad. Je hyacint is uitgebloeid.


Hoe geniet je meer dan keer van de hyacinten bol. Zet de potten binnen op een lichte plaats en geef voldoende water ( hyacint matig ). Laat de bloembollen beslist niet uitdrogen. Bij hyacinten de potgrond goed vochtig houden en vlak voor de bloei minder water geven.

Narcissen kunt u lekker vochtig houden, hoe meer water ze krijgen, hoe langer ze worden. Uitgebloeide bloembollen hoeven niet de prullenbak in. Voorjaarsbollen, zoals narcissen, blauwe druifjes en hyacinten , die uitgebloeid zijn doen het nog eens!


Verzorging Als je een gemakkelijk te onderhouden kamerplant zoekt, de hyacint is er één. Snij pas na een viertal weken het loof af, want de bol heeft dit nodig als voedingsbron om te bloeien. Amaryllis bloeit kleurrijk en groots, maar na de bloei blijft er alleen groen over. Wilt u amaryllis overhouden, dan moet u nu handelen. De steel zuigt energie uit de bol, die kunt u dus het beste meteen na de bloei wegnemen.


Snijd de steel tot twee centimeter boven de bol af, snel en zorgvuldig. Beschadig de bladeren niet,. Bloembollen: Januari: Controleer vorstgevoelige bollen, knollen in de winterberging. Haal aangetaste, beschimmelde of rottende bollen weg.


Bewater de bollen na het planten goe daarbij het hele perk flink doorweken. Hyacinten , krokusjes , narcissen en tulpen kunt. Wanneer de Hyacint in bloei staat, kunt u de bloemen afsnijden voor kleine boeketten.


Na twee jaar de bollen vervangen.

Het is moeilijk hyacinten in eigen tuin elk jaar blijvend in goede conditie te houden voor herbloei. Garantie van mooie en effectvolle bloei bekomt men met jaarlijks nieuwe bollen te planten. Bij harde winters kan men best beschutting over plantbed leggen (bladeren, turf, takken).


Na ongeveer dagen zal de tros gaan groeien. Als u een gemakkelijk te onderhouden kamerplant zoekt, de hyacint is er één. Dit noemen we verwilderen. Een aantal bloembollen, zoals tulp en hyacint , bloeit het eerste jaar na planten rijk, maar in de jaren . Voorjaarsbloeiende bollen zoals tulpen, hyacinten , irissen, alliums etc. Het resultaat wordt bepaald door de verzorging : voldoende mest, water en veel zon – dus het blad niet meteen na de bloei afknippen!


Enige tijd na de bloei verwelkt het blad . De bollen hebben weinig verzorging nodig. Een beetje water is voldoende. Pas als de bollen bloeien , hebben ze iets meer vocht nodig.


Tulpen en hyacinten doen het in de regel niet zo best, maar blauwe druifjes . Deze bloembollen worden in het najaar geplant, ze hebben een koude periode nodig om te kunnen bloeien. De Hyacint heeft in de tuin weinig verzorging nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts