woensdag 12 december 2018

Waterloten perenboom

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Sommige boomsoorten (bijvoorbeeld linde en kers) hebben een sterker neiging om waterlot aan te maken dan andere. Er kunnen bij de perenboom waterloten ontstaan na de wintersnoei. Die snoeien we dan in juni weg. Het zijn de recht omhoog groeiende takken.


Waterloten herkent u gemakkelijk.

Ze zijn ontstaan uit knoppen die geen bloesem hadden en ze groeien in korte tijd uit tot lange takken. Het is belangrijk om ze weg te halen . Bij fruitbomen onderscheiden we twee belangrijke families. De eerste zijn appels en peren (pitvruchten) en de tweede zijn pruimen, kersen, perzik enz. Daarnaast gaan wij in april, mei en juni niet snoeien in verband . Indien bij de perenboom de groeikracht het probleem is, snoei dan het dode takhout bovenin de kroon tot in het levende hout weg.


Een peer bloeit in het voorjaar en is bladverliezend. Daarom is snoeien in de winter het best, want dan kun je goed zien wat je doet.

In de zomer moet je het waterlot verwijderen. Kijk bij fruitboom snoeien voor een video. Zo halverwege de winter moet je de hoofdstam inkorten. De snelgroeiende, omhoogschietende takken moet u wel weg trekken. Dit is waterlot en geen vruchthout.


Wacht dan nog even met snoeien, tot het duidelijker te zien is. U kunt enkele waterloten laten zitten, hieruit kunnen in het nieuwe jaar bloemknoppen ontstaan. Wanneer appelboom snoeien. Je kunt appelbomen en perenbomen twee keer per jaar snoeien: Aan het eind van de winter in februari snoei je dikke oude takken weg en spaar je de kortloten. In juni snoei je nog een keer.


Als reactie op de winterse snoei, maakt de boom veel waterlot. Hiermee voorkomt u grote snoeiwonden, daardoor krijgen ziektekiemen weinig kans om uw boom binnen te dringen. Indien de takkenstructuur te dicht is, zult u moeten uitdunnen.


Doe dit niet te rigoureus, als u dit wel doet heeft u kans op erg veel waterloten. Deze takken zijn zeer kort (tot 10cm. lang) en zijn vaak sterk vertakt. De kleine takjes zijn iets dikker en hebben meer knoppen.


Deze sporen kunnen ook voorkomen op de stam, en moet je natuurlijk laten zitten.

Links: sporen op een Morel-kers met bloemknoppen, Rechts: het afsnoeien van waterloten. Een bijkomend verschijnsel hiervan kunnen “ waterloten ” zijn. Bedankt allen voor de tips tot zo ver.


Het interessante is dat de Conference een behoorlijk groei impuls gekregen heeft. Daar haal ik althans de waterloten uit en zie ik overal enorm dikke groeiknoppen. De Bonne Louise reageert . Re: Hoe snoei ik mijn ontspoorde appel en perenbomen ? Er hebben zich nog geen snoeimeesters gemeld. Is dit het: Haal de waterloten op een na weg.


Dan komt er wel weer een groeireactie maar de . Dat knip ik weg, maar komt weer terug. Eigenlijk maakt ie op elke waaiervormige tak weer nieuwe toppen, hij wil groeien. Een perenboom heeft meestal van nature een harttak met diverse stevige zijtakken die het vruchthout dragen. Haal om de vijf tot ten jaar,van oktober tot eind november,de jonge snel groeiende takken weg die verticaal in de kruin groeien en waterloten genoemd worden. Van januari tot maart kunnen fruitbomen zoals appel- en perenbomen gesnoeid worden.


Verwijder dode takken, kruisende takken, waterloten en opslag aan de stam. De kroon moet mooi open. Snoei het liefst bij droog weer,. Het snoeien zorgt namelijk voor veel jonge scheuten ( waterloten ). Bekijk de hele boom van .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts