vrijdag 7 december 2018

Soorten wilgen

De pluizige zaden worden door de wind versprei maar zijn slechts korte tijd kiemkrachtig. De meeste soorten zijn te vermenigvuldigen door middel van stekken. In je tuin is de wilg een welkome aanwinst.


Wilgen houden namelijk over . Het bepalen welke soort wilg je nu precies voor je hebt. Een aantal soorten wilgen is makkelijk te herkennen: de krulwilg en de treurwilg.

Een grote wilg is vaak een Schietwilg of een Kraakwilg. Verder verwijs ik graag naar deze wilg-key om . Omdat wilgen zo variabel zijn in de seizoenen – beharing, knoppen, katjes, bladvorming – is observatie doorheen het hele jaar aanbevolen om vertrouwd te raken met de vele soorten en -hybriden. Deze sleutel is een handige ondersteuning voor . Langs het water staan verschillende soorten wilgen , die met elkaar gemeen hebben dat ze zijn geknot. Na het planten van een wilgenstek wordt de stam op ca.


Wilg :korte beschrijvingen van de verschillende wilgensoorten. Maar er zijn ook kleine. Anderen beweren dat wilg en weide van het oud-Hoogduitse wida of het Latijnse vieo (=vlechtwerk) afstammen.

In dit lemma zijn de benamingen voor verschillende soorten wilgen opgenoITICI1. De schietwilg (Salix alba) is de meest gewone wilg met opgerichte takken, smalle elliptische, grijsachtige blaadjes en gelige katjes, die gelijk met het blad verschijnen. Het is steeds weer mooi om te zien hoe sterk de wilg uiteindelijk is ,hij blijft in elke vorm gewoon elk jaar weer nieuw takken maken. Een van soorten wilgen heeft de naam Belgisch roodie heeft sterkste en soepelste wilgen takken. Daar kun je een knoop mee maken zonder dat deze afbreekt.


Je zou het zo niet zeggen, maar er bestaan vele soorten knotwilgen … In worden er niet minder dan soorten vermeld die bij ons voorkomen. Niet gesnoeid zijn het stevige bomen. Dus als men de natuurwaarde van een gebied voor bijen wil verhogen, moeten er zoveel mogelijk verschillende soorten worden aangeplant en wel zowel mannelijke als vrouwelijke exemplaren.


Bij het beheer moet erop worden gelet dat wilgen niet onoordeelkundig (d.w.z. voor de bloei) worden gesnoeid en gekapt. Dezelve heeft naderhand , in de handen van dien beroemden Plantkundige , nog eenige wijzigingen ondergaan, door de vereeniging der derde en vierde afdeeling , door het weglaten der vijfde , en door de invoering van eene nieuwe afdeeling , bestaande uit soorten met behaarde en fijngetande bladen. In de alpenweiden bedekt Dryas octopetala de hellingen terwijl wilgen in de laagten groeien. Ze vormen een brede en lange heggenrand.


De soorten , die tot groote boomen groejen, en om haar hout gekweekt worden, worden doorgaans gestoken van Pooten, die ontrent zeven voet lang zijn. Er zijn veel soorten wilgen , zoals knotwilgen, treurwilgen en wilgen op stam. De kale twijgen in alle. Zo past er in elk formaat tuin wel een wilg.


De wilg en dan vooral de knotwilg Salix alba, is een typisch Nederlandse verschijning die u veel langs de waterkant van sloten en . De watermerkziekte en torsiekrachten van de wind zorgen dat een wilg meestal niet ouder dan veertig tot vijftig jaar wordt. Met name diverse solitaire bijen zijn afhankelijk van bloeiende wilgen.

Het geslacht Salix omvat ongeveer driehonderd soorten , . De wilg heeft een bloeiwijze met kenmerkende katjes. De wilg is een loofboom, waarvan soorten in Nederland voorkomen. Kenmerkend is de gemakkelijke manier waarop de wilg te stekken is.


Wie heeft niet ooit een wilg in water gezet en gezien dat er snel nieuwe wortels gevormd werden. De bloem van de wilg heeft de vorm van een katje en groeit uit de zijknoppen van een éénjarige twijg. De wilg (Salix) is een geslacht van tweehuizige bomen en struiken uit de wilgenfamilie ( Salicaceae).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts