woensdag 19 september 2018

Welke kruiden zijn winterhard

Sommige kruiden zijn winterhard , en kan je dus ook perfect in de winter in je moestuin zetten. Tijm, rozemarijn en laurier zijn hier zeker voor geschikt. De kruiden plant je best in oktober.


Lavendel, salie citroenmelisse zijn winterhard rozemarijn als de winter niet te koud is wel, peterselie , selderij ,kamille misschien welover . Hoe ze buiten overleven weet ik niet, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon binnen zetten en ook de hele winter lekkere verse kruiden door je eten blijven doen!

Winterharde en groenblijvende kruiden - foodplanting. De laatste jaren zijn de winters nogal wisselen dan is het super warm, en dan vriest het heel hard. In de winters waar de temperatuur niet onder de -graden Celsius uitkomt, zullen de meeste wintergroene kruiden het wel overleven. Wanneer het kouder wordt, dan hebben ze iets meer verzorging nodig . Naar vaste kruiden heb je weinig omkijk. Tropische kruiden groeien in Nederland alleen in de zomer.


Inheemse kruiden zijn wintervast. Onder de sneeuw zijn ze beschermd voor ijzige koude wind.

Kruiden staan het liefst op een enigszins beschutte plek. Een kleine lage buxushaag houdt ze uit de wind. Deze kruiden kook je mee in stoofpotten, soepen en sauzen, door verwarming komt hun aroma juist optimaal tot zijn recht.


Staan je zachte kruiden nog in de volle gron plant ze dan nu in een mooie pot. Verse kruiden uit eigen tuin zijn gezond en vooral erg lekker om gerechten mee op smaak te brengen. Deze plant je één keer en vervolgens geniet je er . Bekijk ons overzicht van winterharde kruiden. Citroenmelisse en rozemarijn zijn winterharde kruiden en kunnen het hele jaar door buiten blijven. Eenjarige kruiden zoals basilicum, dille, koriander en . Totale maat van onder tot boven : m. Ik heb staan: peterselie, selderij, . Lengte van een zijde van de ruit : m. Ruimte per vakje : gelijkbenige driehoek van m. Er zijn mensen die rozemarijn laten buiten staan maar bij koudere en natte winters kan die het loodje leggen.


Het hangt denk ik wel ervan af op welke plaats hij staat. Bij bonen, vleesgerechten.

Antiseptisch, bevordert vertering van zware gerechten. Het is lastig voorspellen welke kruiden het in je tuin goed doen. Het beste advies: probeer het uit en begin met de kruiden die je het meest gebruikt.


De meest gebruikte keukenkruiden zijn basilicum, bieslook, peterselie en tijm. Daarna volgen vaak rozemarijn, salie, lavas ( maggikruid ), dille, kervel enzovoorts . Kruidenplanten zijn ook nog eens verrassend mooi. Deze winterharde plant heeft holle stengels met frisgroene bla dat een selderijachtige geur heeft.


Lavas is prachtig in een landelijke tuin, bijvoorbeeld achter in of juist als accent midden in de border of kruidentuin. Belevenissen van een Tuinkabouter - Kruiden planner - De weg naar een perfecte tuin gaat niet over rozen. Ook vroegbloeiende soorten kunnen beter pas na de bloei worden gesnoeid.


Mirte en laurier zijn dan weer heesters die je beter in de lente snoeit. Welke kruiden hebben extra voedsel nodig? Bedenk dat kruiden heerlijk kunnen geuren, maar dat een aantal soorten ook mooi kunnen bloeien, die bloemen zijn bijna altijd ook nog eetbaar. En veel kruiden komen uit warme gebieden (denk aan rozemarijn, tijm, oregano, etc.) en zijn in Nederland matig winterhard.


Deze groep planten heeft arme grond nodig. ENKELE VOCHTMINNENDE WINTERHARDE KRUIDEN. Bieslook gedijt perfect op een zonnige plek. Met zijn lekkere grasachtige . Maar er zijn tal van varianten op dit populaire kruid.


Standplaats: basilicum is een echte koukleum. Zet basilicum altijd op een zonnig plaatsje. Bloembed of balkon: welke mogelijkheden zijn er voor een kruidentuin ? Balkon kruiden Zelfs op een klein balkon kun je prima een kruidentuin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts