vrijdag 21 september 2018

Houtworm vriezer

U ziet namelijk de gaatjes waar het ontwikkelde kevertje uitgekomen is. Dat betekent dat het proces al een aantal jaren aan de gang is en dat de kans nihil is dat er maar weinig houtwormen zijn. Bevriezing zou daarom een manier van houtworm behandelen kunnen zijn.


Wanneer u een voorwerp voor twee weken in een vriezer laat liggen bij een temperatuur beneden de -graden Celsius dan zullen de larven dit niet overleven. Om het beschadigen van waardevolle houten voorwerpen te vermijden hebben Deense musea al een aantal jaren diepvries-bestrijding toegepast op houtaantasters zoals houtwormen. Om aantasting van houten meubelen door (houtaantastende) insecten, bijv.

Gedurende een behandelingstermijn van weken worden meubels , boeken etc. In tegenstelling tot het gebruik van een chemisch . U kunt kleine houten voorwerpen bijvoorbeeld in een plastic zak doen en twee weken in de vriezer leggen. Er wordt ook vaak aangegeven dat u een klein voorwerp in de oven kunt leggen.


Dit zou de insecten moeten doden. Een manier om je meubelstuk te redden van de eitjes en larven van torren en kevers is bevriezing. Het meubelstuk plaats je in een vriescel.


Houtworm in meubels bevriezen.

Doordat het ongedierte diep in het hout zit, moet je het in de vriezer plaatsen voor in ieder geval twee weken. Anders dringt de kou niet door in de . Het is mogelijk om houtwormen zelf te bestrijden, dit is echter niet altijd succesvol en daarom niet te adviseren. Wat je wel kunt doen, is het volgende.


Vriezer en oven kunnen bij kleine stukken uitkomst bieden. Aangetaste vloeren vereisen professionele bestrijding. Het is belangrijk om deze insecten en hun gebroed. Je voorkomt aantasting door houtwormen als je het hout beschermt met verf, was of beits. Aantasting door houtworm kan kostbare antieke meubelen en andere voorwerpen op den duur volledig vernielen.


De aantasting door de kleine houtwormkever kan met speciale middelen worden bestreden. Bij Sytsma Antiek kunt u dit bestrijdingsmiddel aanschaffen. Treft u boorgaten aan in kleine objecten (gereedschap bijvoorbeeld), dan kunt u deze objecten ook in de vriezer leggen. Om de houtworm op deze manier succesvol te verdelgen, moet de kerntemperatuur echter wel erg laag zijn. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen de aangetaste objecten in de koelkast te leggen als u op . Soms moet het gewoon niet in huis, ik heb een oude meidenkast in de tuin staan.


Sinds jaar en dag zit er houtworm in, oma heeft het ooit gekregen en ingesmeerd met petrolium (meer dan 1jr geleden) er zit foute beits op, in de vriezer past ie niet. Ouders wilden de kast weggooien, ondertussen staat . Een houtworm is dol op onbehandeld hout.

Een goed idee dus om was, beits, verf of lak aan te brengen op hout en op deze manier hout preventief te behandelen. Verwijder aangetast hout zo snel mogelijk. Kleine producten die aangetast zijn, kunnen nog gered worden door deze weken in de vriezer te leggen of juist . Morgen pak ik de radio weer in en gaat hij ditmaal een week i. Ik zal ze wel klein krijgen die mormels! Ik heb een diepvrieskist van. Antieke landbouwwerktuigen van hout, die aangetast waren door houtworm werden vroeger wel behandeld met petroleum.


Hiermee wordt het hout ook minder aantrekkelijk voor schimmels. Leg het object enkele dagen in de vriezer of sla het warm en droog op. Na invriezing is herbesmetting mogelijk gezien het klimaat in de werf. Grotere onderdelen kunnen bijvoorbeeld in de vriezer van het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek behandeld worden.


Behandeling na bestrijding. Indien de houtworm een object ernstig heeft .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts