dinsdag 28 mei 2019

Lieveheersbeestjes plaag 2016

Lieveheersbeestjes zijn nuttige dieren, want ze zijn belangrijke natuurlijke vijanden van verschillende soorten plaaginsecten. Net daarom werden Aziatische lieveheersbeestjes bij ons ingevoerd en uitgezet als bestrijder van bladluizen in serres. Maar een lieveheersbeestje heeft maar een klein gaatje . Een legertje van duizenden lieveheersbeestjes trekt dit weekeinde de aandacht van veel natuurliefhebbers.


Op sociale media melden.

Op Twitter melden verschillende mensen dat ze de lieveheersbeestjes het liefste buiten het huis willen houden. In het najaar kunnen honderden lieveheersbeestjes uw gebouw binnenkomen om te overwinteren. Hier vindt u tips en tricks wat u er tegen kunt doen.


Lieveheerbeestjes zijn nuttige dieren, want belangrijke natuurlijk vijanden van verschillende soorten plaaginsecten. In het zomerseizoen leveren ze een belangrijke bijdrage aan de bestrijding van bv. Overwinterende lieveheersbeestjes richten op zich geen schade aan, en dus kun je niet echt van een plaag. Deze uitheemse soort heeft zich intussen in de vrije natuur .

Van lieveheersbeestjes afkomen. Toch kunnen deze insecten erg vervelend zijn en veel ongemak opleveren wanneer ze je huis in groten getale. De bomen verliezen hun bladeren, het wordt kouder en donkerder: de winter komt eraan.


Veel dieren trekken weg naar warmere oorden of schuilen weg voor de kou. Zo ook lieveheersbeestjes : ze gaan op zoek naar een plek om te overwinteren. Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje draagt geen ziektes over en vormt dus geen gevaar voor de gezondheid.


Je houdt ramen en deuren best zoveel mogelijk gesloten als je tijdens de herfstmaanden lieveheersbeestjes op je huisgevel ziet. Ben jij de laatste tijd ook zo veel lieveheersbeestjes tegengekomen in huis? Waar komen ze vandaan en hoe houd je ze buiten? Terwijl hij vorig jaar slechts een of twee telefoontjes kreeg over een lieveheersbeestjes -invasie, zijn dat er dit jaar wel twee per dag. Sinds de eerste nachtvorst zoeken ze warmere plekken op, net als de . Een zachte winter gaat niet onopgemerkt voorbij.


Bomen komen eerder in bloei en dieren planten zich sneller voort. Wat is het gevolg van die zachte winter? Gaat hij zorgen voor allemaal plagen waar we niet op zitten te wachten, of is dat warme weer eigenlijk gewoon een zegen?


De eerste nieuwkomer is, zo beoordeelt Kalkman, geen onverdeeld genoegen.

De dijk van Westkapelle wordt geplaagd door grote aantallen lieveheersbeestjes. Wie langs de zee wil fietsen moet rekening houden met een wolk van insecten. We hebben al enkele dagen last van lieveheersbeestjes (allez, zo lief vind ik die dingen al ni meer).


Ze zitten voornamelijk op de zuidelijke gevel. Awel, ik heb enkele dagen geleden, ik dacht het gelezen te hebben in de krant, dat er een plaag was van deze diertjes. Nu, ik vind het echt geen ramp dat die . Ook in Groningen, op de dijk bij Termunterzijl, wemelt het inmiddels van de rode beestjes. Ze zien er zo schattig uit: lieveheersbeestjes.


Het aantal Veelkleurig Aziatische lieveheersbeestjes (Harmonia axyridis) is op dit moment in veel . Daar trekken de lieveheersbeestjes zich terug in kieren, hoeken en gaten of verschuilen zich tussen kieren van stammen of achter de schors. Rentokil zal een plaag van lieveheersbeestjes niet met bestrijdingsmiddelen behandelen, omdat ze een nuttige functie hebben en er een kans bestaat dat wij dan ook mogelijk de inheemse soort bestrijden, die zich al moeilijk staande weet te houden met de aanwezige Aziatische soort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts