donderdag 1 november 2018

Stikstof planten

Het is een essentieel bouwelement voor eiwitten en DNA. Een stikstofgebrek of -overmaat heeft vaak gevolgen voor de kwaliteit van het gewas. De oorzaak kan zijn dat er te weinig stikstof in de grond voorkomt of dat door koude of zuurstofgebrek in de gron onder bijvoorbeeld natte omstandigheden, de plant de stikstof niet kan opnemen. Op ondergeploegd stro of . Alleen speciale bacteriën, in het bijzonder de Cyanobacteriën, stikstofknolletjesbacteriën van de familie van de Rhizobiaceae en bacteriën van het geslacht Rhizobium in symbiose met vlinderbloemige planten kunnen .

Distikstof is in gasvormige toestand niet direct te gebruiken door planten , hoewel het in gebonden vorm nodig is voor de synthese van talloze stoffen waaronder eiwitten en DNA. Planten nemen voornamelijk nitraat op voor hun stikstofvoorziening. De vorming van bladgroen voor meer energieproductie.


Het uitstellen van veroudering van . Stikstof is het meest bekende voedingselement. Bijna alle planten hebben moleculair- en celbiologisch gezien de potentie om net als vlinderbloemigen stikstof uit de lucht als voeding te gebruiken, door samen te werken met rhizobium bacteriën. Onderzoekers van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, hebben namelijk ontdekt dat de . De nutriënten zoals stikstof , fosfor en kalium zijn nodig in grote hoeveelheden.

Zwavel, calcium en magnesium zijn nodig in matige hoeveelheden terwijl sporenelementen in kleine hoeveelheden beschikbaar moeten zijn voor de plant. Het vervult een aantal belangrijke functies in de gehele stofwisseling van de plant en is onmisbaar voor de aanmaak van chlorofyl. De bodem, en dus ook veel planten , zijn uitgeput.


Hier en daar is duidelijk stikstofgebrek waar te nemen ( zie artikel over stikstof ). Dit vooral op gronden waar er stortbuien waren en er zich wateroverlast heeft voorgedaan. Met nog wat regen in het vooruitzicht zal een bijbemesting goed uitkomen. Verder heeft het invloed op chlorofyl, DNA en secundaire metabolieten.


Daarnaast werkt het weerstand verhogend. Op die manier bevordert stikstof de groei van de plant (blad en stengel). Ook teveel stikstof kan nadelig zijn omdat . In zijn gasvormige staat (N2), is stikstof goed voor van de troposfeer.


In tegenstelling tot wat u zou denken, betekent dit niet dat er altijd genoeg stikstof voor handen is. Gasvormig kan stikstof niet geabsorbeerd worden en gebruikt worden als een voedingsstof voor planten en dieren. Hiervoor moet het eerst door . De stikstofkringloop (figuur 1) is de meest complexe biogeochemische kringloop, omdat stikstof in veel verschillende vormen voorkomt.


De stikstof die aan organische stof is gebonden zit in humus, dierlijke mest, de wortelknolletjes van vlinderbloemigen als klaver en lupine en allerlei plantenresten.

De planten kunnen deze stikstof niet opnemen. En die groene Culterra strooien we dan vooral bij de planten die veel bladmassa moeten maken. Gaat de lucht weer in bij luchtgebrek, spoelt uit bij neerslagoverschot. Een overzicht over welke voedingsstoffen van belang zijn voor een goede groei van gewassen.


Verder hoe je aan plant kunt zien of er een tekort aan een bepaalde voedingsstof is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts