woensdag 13 november 2019

Verplaatsen vijgenboom snoeien

De vijg is makkelijk te planten. Een vijgenboom is ook eenvoudig te onderhouden. Je kunt ze gewoon in de volle grond planten en behalve wat snoeien heb je er weinig . Of tocht maar niet doen en zeer zwaar in snoeien.


Iemand tips of ervaringen met verplanten vijgen boom ? Zoals je ziet zit de helft van mijn tuin achter de vijg en kan ik niet.

Heb je het materiaal die nodig is om een zwaar object dat een boom toch is, te verplaatsen ? Vijgenbomen zijn gewoonlijk gemakkelijk te verzorgen voor zover het snoeien betreft. In zijn eerste en tweede jaar moet een vijgenboom flink gesnoeid worden om zijn groeipatroon te bepalen voor de komende jaren. Deze is uitgegroeid tot een p4rachtige struik, met eetbare vruchten.


Inmiddels heb ik en huis is Frankrijk, met tuin en wil de vijg daar planten. Maar hoe pak ik dat het beste aan? Bij de vruchtsnoei van een vijgenboom moet worden gedacht aan het jaarlijks intoppen of halveren van de té sterk groeiende, lange en onvruchtbare scheuten. Oude, onvruchtbare takken kunnen volledig worden verwijderd.


Uiteraard moeten de jonge, goed uitgerijpte toppen met de jonge vruchten bespaard blijven.

Lees ook: Doen: fruitbomen snoeien. Een eigen vijgenboompje is een aanwinst op alle fronten. Prachtig om te zien, met dat karakteristieke blad en leverancier van een verrukkelijke oogst. Vijgen in pot kun je in noppenfolie of fleecedoek wikkelen of tijdelijk naar de schuur verplaatsen.


Mijn oma heeft een prachtige 2a3-jarige vijgenboom staan. Zij is verhuisd en ik wou die vijgenboom verplanten naar mijn tuin. Nu, hij is reeds zeer groot (3meter). Kan ik deze, nu tot kort boven de grond terugsnoeien en verplaatsen ? Mogelijk dat bij droge perioden de bladeren verwelken, maar dan moet je gieten. Snoei een aantal hinderende takken weg.


Laat bij het rooien zoveel mogelijk grond aan de wortels zitten. Ook niet leden waren er. Onze buurman die dus niet leidt of snoeit heeft de Brown Turkey. Meer struik dan kleine boom heeft deze Vijg wel meerdere takken op de grond hangen en die zijn allemaal weer gaan wortelen. Van hem hebben we dus de Brown Turkey stek gekregen.


Weet iemand hoe diep de vijgenboom wortelt, volgens mij best diep? Ik wilde eind februari, begin maart de boom uitgraven. Eerst drastisch snoeien en een paar hoofd takken over laten.


Rondom de stam ongeveer een meter omtrek afsteken.

Hoe diep weet ik nog niet). Mits een goede standplaats en beschutting kan de plant in juni en september eetbare vruchten geven. Oorspronkelijk is de plant afkomstig uit het Middellandse . Het wordt aangeraden de vijg te snoeien in het voorjaar, omdat de sapproductie dan op een laag pitje staat, zo kan de boom niet doodbloeden.


Snoeien van je vijgenboom doe je best vanaf midden november tot februari, wanneer de plant in rust is. Oude onvruchtbare takken, naar binnen georiÎnteerde takken, schurende takken mogen verwijderd worden. Te sterk groeiende takken en lange scheuten kunnen gehalveerd worden, spaar echter de takken . Verplaatste vijgenboom snoeien is een onderwerp van het snoeiforum op groeninfo. De boom kan in de volle gron maar ook als kuipplant op balkon of terras zal hij het prima doen.


De boom heeft prachtige, grote bladeren en als hijzich thuis voelt zal hij ook vijgen vormen. De cycli ontstaan met name in gebieden met koele zomers. Door middel van snoei is . Eetbaar zijn die vruchten die in een embryonaal stadium door de winter heen gekomen zijn. De snoei van de vijg is speciaal daarop gericht.


Bladeren van de vijg zijn handvormig gelobd en frisgroen van kleur. Het is wat je noemt een decoratieve struik. Er viel namelijk een vijg vanaf. Ik heb hem daarna verplaatst naar mijn kasje (hij staat in een grote pot).


Telers in Frankrijk snoeien de nieuwe uitlopers boven de voorjaars vijgen vaak weg zodat de boom zijn energie in vijg - ontwikkeling zal steken. Bij een jonge boom is dit uiteraard niet aan te . Snoeien is belangrijk om de planten fris en gezond te houden. Wil je dat de plant groot zal worden, snoei dan toch ieder jaar de oude en dode takken eruit. Deze maken de plant niet mooier en nemen vaak nog onnodig water en voeding op. Deze pagina geeft algemene snoei_tips en snoei_weetjes.


Vijgenplanten in potten en kuipen die u kan verplaatsen brengt u in een schuur of stal zodat ze uit de koude wind staan. Een dikke sneeuwlaag (cm) aan de voet van vijgenstruiken of vijgenbomen geeft een prima bescherming tegen het volledig bevriezen van de planten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts