vrijdag 1 november 2019

Gazon herstellen na verticuteren

Gazononderhoud voor dit voorjaar. Het zonnige weer van dit jaar heeft iedereen deugd gedaan, behalve je gazon. De droogte haalt je plannen voor een top frisgroen gazon. Na het verticuteren van het gazon kan het gras wel wat extra voeding gebruiken. Het gras is beschadigd geraakt en extra meststoffen bespoedigen het herstel.


Het draagt bij om weer snel een mooi dichtgegroeid gazon te hebben.

Wanneer u het gazon laat in het najaar verticuteert, bemest het dan niet . Door het gazon direct te bemesten na het verticuteren bevorder je een vlot herstel en zul je na enkele weken al gaan zien dat het gazon weer netjes gaat dichtgroeien. Mochten er kale plekken in het gazon zijn ontstaan dan kun je deze het beste direct inzaaien met een herstelgraszaad. Dit is een speciaal zaad dat snel . Ook na het verticuteren van een gazon kan een dergelijke doorzaai noodzakelijk zijn. Voor het doorzaaien en het herstellen van kale plekken kan het graszaadmengsel gebruikt worden waarmee het gazon oorspronkelijk ingezaaid werd.


Ook is er een specifiek graszaadmengsel beschikbaar, namelijk DCM GRASZAAD . Deze kale plekken kun je snel herstellen door bijzaaien of doorzaaien. Meestal ontkiemt het nieuwe gras al binnen veertien dagen: Vul eventuele gaten op met tuinaarde of .

Stefaan ons alles over het onderhoud van uw gazon. Stel dat je gazon weinig voeding heeft en dat je het vaak kort maait. Dit, gecombineerd met veel regen. Na stevig verticuteren kan ons gazon er nogal kaal uitzien. Maar ook door gazon herstellen spelende kinderen, huisdieren, mollen of tuinfeestjes krijgt onze grasmat het soms hard te verduren.


Om te voorkomen dat deze kale plekken worden ingenomen door mos en onkrui kunnen we best snel het gazon herstellen. Om het gazon te herstellen na het verticuteren kunt u de kale plekken doorzaaien met ECOstyle Graszaad-Extra. Dit speciale ECOstylemengsel is geschikt voor alle soorten gazons (schaduw-, speel - en siergazon ). De grassoorten zijn geselecteerd op een snelle kieming, ook bij een . Er ontstaan kale plekken. Snel reageren is de boodschap. Kale plekken kunnen immers al snel ingenomen worden door mos en onkruid.


Daarom is het aangewezen deze kale plekken of zelfs het ganse gazon door te zaaien. Na een paar maanden zal de kale plek weer helemaal bezet zijn met gras. U kan dan bijzaaien met speciaal daarvoor ontwikkelde zaden. Dan heeft het gazon tot in de zomermaanden voldoende tijd om zich te herstellen. Bij het verticuteren is het heel belangrijk dat de bodem noch nat noch droog is.


Enkel zo zal de viltlaag van de grassen loskomen. Om het gazon snel te herstellen en de kale plekken weg te werken kan je na het verticuteren een .

Alvorens je het gazon kunt gaan herstellen moet eerst het dode gras, de eventuele mossen en onkruid goed worden verwijderd. Dit kan met de hand als er. Voor je begint moet je eerst het gras maaien om vervolgens een keer in de lengte en een keer in de breedte te verticuteren. Na de winter is het soms nodig om je gazon te vernieuwen of te herstellen. Begin daarom met je gazon te bemesten, verluchten of verticuteren.


Verticuteren doe je in het voorjaar, ongeveer in april. Dan groeit het gazon hard en herstelt het zich snel van een verticuteerbeurt. Als na een slechte zomer het gazon weer veel mos heeft dan kun je in september nog een keer verticuteren , . Gras kent twee groeipieken. De eerste in het voorjaar vanaf april tot juni.


De tweede in het najaar (september-oktober). Tijdens de sterke groei na het verticuteren zal het gazon zich probleemloos herstellen en . Bij een heuvel of een schuine graswal kun je verticuteren door eerst met een riek gaten te prikken. Na behandeling ligt het gazon er niet al te florissant bij, maar na een paar dagen knapt het duidelijk alweer op. Belangrijke stappen bij gazon onderhoud zijn: verticuteren , zaaien, kalk strooien, bemesten en maaien. Zo heeft een jong ingezaaide grasmat behoefte aan veel water, terwijl een beschadigd gazon vraagt om de juiste herstelwerkzaamheden.


Vooral na de wintermaanden zit je gazon vaak vol met mos. Gebruik dan een mosbestrijder. Na een mosbehandeling moet je verticuteren. Daarna kan je het mos makkelijk verwijderen.


Zo geef je het gazon extra lucht en kan het beter water en voedingsstoffen opnemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts