maandag 18 november 2019

Stekken sneller laten wortelen

Hoe sneller een stek beworteld is, hoe eerder hij zelfstandig en weerbaar is. Beworteld stek is een zelfstandige plant die in staat is om zijn eigen. Daarom moet het stek in een substraat worden gestoken wat voldoende open van structuur is, om lucht, dus zuurstof, bij de ontwikkelende wortels toe te laten.


Misschien herken je het volgende scenario? Je komt thuis van je laatste stekkendeal met een doosje jonge stekjes.

Steek vervolgens de stek door het gaatje in de beker en in het water. Nu ben je klaar en kun je de beker met stek in het licht zetten. Wij gaan je precies vertellen wat stekken inhoudt. Welke tuinplanten kun je stekken , en hoe pak je dat aan?


Lees snel verder om erachter te komen! Dat klinkt ingewikkel maar eigenlijk komt het erop neer dat je door middel van stekken een nieuwe plant kunt laten groeien uit een stukje van een . Toen ik later met een afgewaaide tak van een van mijn planten, zelf de serre inkwam, kreeg ik het idee om de stekken , die aan de takken zaten, op water te laten wortelen. Ik dacht, als ik in aarde stek doe ik er stekpoeder aan, waarom dan stekken in water zonder iets?

STEKKEN SNELLER LATEN AANSLAAN Techniek voor aardesubstraten. Het klimaat en de luchtvochtigheid zorgen er voor dat deze stekjes gaan wortelen ,temperatuur van de bodem is hier constant tussen de 23°,en de 25°,veel licht kunnen ze nog niet verdragen de eerste weken! Of je nu stekken laat wortelen op steenwol of op aarde, voor de wortelontwikkeling is zuurstof, vocht en warmte nodig. Sproei twee maal daags met gewoon water, en zorg. Als het blad gaat hangen heb je waarschijnlijk de lampen te snel laten zakken.


Belangrijk is dat luchtvochtighei licht, temperatuur en grondsamenstelling goed zijn. Gewone potaarde is niet geschikt om stekken in te laten wortelen. Professionele stekkenboeren werken in goed geventileerde ruimtes waar ze continue de luchtvochtigheid en temperatuur kunnen beheersen.


Jonge scheuten wortelen makkelijker maar vooral sneller. Dus de vraag was of je stekjes kunt laten wortelen onder 600w hps ? Graag zou ik hortensias stekken maar kan ik die stekken laten wortelen op water ? Kan ik overal van de plant steken nemen? Hier tips voor bij het stekken : Stekken : Stekken is een deel van een plant laten uitgroeien tot een.


Wat is een ideale stek ? Een kopstek zonder bloemen of bloemknoppen,. Dit omdat het in het bejaardenhuis niet mag.

Buiten in de gezamelijke tuin haalde het ook niets uit omdat bandieten uit de buurt ze steeds te snel af waren. Van een vriend heb ik al meerdere keren een aantal mooie steks gekregen. Maar op de een of andere manier willen ze niet wortelen.


Een derde manier om te stekken is met de wortels. Vooral herfstbloeiende anemonen en papavers kun je in het najaar eenvoudig vermeerderen door stekjes te maken van de wortels. Dit is een eenvoudige methode waar je snel resultaat van ziet. Volg de stappen en je hebt zo een wortelstek gemaakt.


Dat klinkt moeilijker als het is, maar fotoperiode is de basis van het stek -kweken, dus alleen daarom al belangrijk. Je weet waarschijnlijk nog wel dat je twaalf uur absolute duisternis nodig hebt om je tuin te laten bloeien. Het is gewoon een takje met wat blad waar je wortels aan laat komen. Laat de wortels nooit langer als een kwartier onder water staan. Deze pagina: De stekken.


Het makkelijkste is een stekje snijden en deze in laagje water laten bewortelen. Het duurt iets langer dan wanneer je een stek in de aarde laat wortelen , maar zeker als je er thuis mee aan de slag gaat is het een prima alternatief ten. Een chlorophytum maakt snel worteltjes , binnen een week zijn de eerste al zichtbaar. Je kweekruimte voor de groeifase is namelijk ideaal om je afgesnoeide takken, oftewel je wiet stekken , te laten wortelen. Op deze manier heb je een beperkt aantal stekken per plant, maar hoef je er amper extra moeite voor te doen!


Op het goede moment snoeien levert ideale wiet stekken op! In de vensterbank laten de eerste voorgezaaide zaadjes zich al voorzichtig zien. Een goede hulp bij het stekken kan wilgenwater zijn.


Dit wortelwater kun je nu gebruiken om je eigen stekjes sneller te doen wortelen , want er zit nu ook auxine in het water. Methoden:Hortensia stekken uitkiezenHortensia stekken kweken in potten Hortensia stekken laten wortel schieten vanaf de struikHortensia stekken laten wortel schieten. Hortensia stekken zullen zich ook zonder bewortelingspoeder vermeerderen, maar de wortels zullen sneller groeien wanneer je er gebruik van maakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts