donderdag 14 november 2019

Kruiden planten in tuin

Logisch dus dat er in bijna elke keuken wel of meer potjes met verse kruiden staan. We helpen je alvast in het starten met en het onderhouden van jouw eigen kruidentuin. Alles begint bij de aankoop . Wanneer kun je het best kruiden kweken?


Dit schema is gebaseerd voor kweek in potten buiten. Het is van belang dat de kruiden met nachtvorst binnen staan.

Bij binnenkweek kunnen de meeste kruiden het gehele jaar door worden gekweekt. Kruidentuin Horta Kruiden houden doorgaans niet van een te natte of te zure bodem. Ze groeien het best in goed gedraineerde, losse, droge en kalkrijke grond.


Zorgen voor een goede afwatering is érg belangrijk, zeker in perioden met veel regen. Je kan bijvoorbeeld je kruiden planten in verhoogde zaaibedden. Heb je geen zonnig plekje in de tuin ? Ook dan is het mogelijk om kruiden aan te planten. Kies bijvoorbeeld voor schaduwminnende kruiden als peterselie, munt ( groeit bijna overal), kervel en citroenmelisse (heeft af en toe zon nodig).


Ook bieslook heeft geen problemen met schaduw.

Bedenk vooraf waar je je kruiden voor . Zelf kruiden kweken in eigen tuin geeft je een rijk en aards gevoel. Hieronder staan een aantal echte aanraders met hun belangrijkste eigenschappen. Met deze lijst kun je de soorten kruiden kiezen die bij jou en je tuin passen. Bij kruiden kweken lees je hoe je ze kunt . Als keukenkruiden op één plek bij elkaar staan – vaak een plek die rijkelijk is voorzien van compost – dan zullen een aantal planten het waarschijnlijk goed doen, maar andere planten zullen wegkwijnen.


Niet alle planten zijn op dezelfde plaats gelukkig . De meeste kruiden kan je heel goed tussen sierplanten kweken. Maak zo leuke combinaties. Zet bijvoorbeeld bieslook, tijm of rozemarijn tussen je sierplanten. Doe dat niet met muntsoorten, want die woekeren snel door je hele tuin.


Krijg je plezier in het kweken van al die lekkere kruiden ? Dan kan je altijd nog een echte. Ten westen van de bak staat een grote buxusstruik, van ruim een meter doorsnede en anderhalve meter hoogte. Hierdoor ligt het linkergedeelte van de kruidentuin al kort na de middag in de schaduw, en daar komen dan planten die schaduw verlangen of minstens tolereren, en – net zoals de mediterrane . Onder de kruidenplanten vallen bij onze cultuur voornamelijk de planten die te gebruiken zijn om ons eten op smaak te brengen.


Naast dat ze een heerlijke geur of smaak geven, zijn het ook prachtige planten voor de border in uw tuin of als potplant. Het is het makkelijkst om een kruidentuin zo dicht mogelijk bij de keuken in te richten.

Als je kruiden wilt kweken in potten werk je wel beter met potcompost in plaats van met tuinaarde. Voor kruiden met zachte stengels geldt dat je de plant het best helemaal afsnijdt. Zelf heb ik altijd kruiden in de tuin staan, verdeel over voor- en achtertuin staan potten met kruiden die liever warm of koel staan, in zon of schaduw, maar die ik heel.


Tevreden over je kruidentuintje ? Ga dan in de herfst alvast aan de slag voor volgend jaar. Wij zetten wat herfstklusjes voor je op een rijtje: Geef potplanten verse potgrond en bewerk je grond zodat je nog wat kunt zaaien. Snoei hoge planten terug en bind ze op als er sterke wind voorspeld is en zet kruiden in potten onder . Zowel keuken- als geneeskrachtige kruiden oefenen een eigenaardige aantrekkingskracht uit op tuinliefhebbers. Dat wekt temeer verbazing, omdat de meeste soorten niet opvallend zijn.


Integendeel zelfs, de meeste kruidenplanten vormen volop blad maar de bloemetjes zijn vaak nietig. Kruiden zijn mooie sierplanten voor de tuin en smaakmakers van de keuken. Wil je kruiden kweken, dan kun je kruiden zaaien of kant-en-klare planten kopen.


Tuinkruiden kunnen gebruikt worden om de smaak van gerechten te verbeteren, er zijn diverse keukenkruiden te verkrijgen met elk hun eigen smaak. Als u vaak het blad van de kruiden afsnijdt, komt er weer vers jong blad voor terug. Planten in een pot drogen snel uit en aan een buitje hebben balkonplanten niet zoveel, dus gieteren maar. Dat neem de plant neemt zelf wel op naar behoefte en op deze manier droogt de aarde niet zo snel uit. Voor het kweken van kruiden is een grote tuin helemaal niet nodig.


Leemachtige teelaarde is het meest . Handig dus om altijd verschillende verse kruiden op voorraad te hebben, maar hoe verzorg je die plantjes het best? Uit de supermarkt versus uit tuincentra. Ook kan het dat de kruidenplanten eenmaal in de winkel op een andere manier verzorgd worden dan in een tuincentrum.


Hoe verzorg je kruidenplanten het beste?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts