dinsdag 5 november 2019

Zwam in hout

Het zijn schimmels die vaak voorkomen op (zeer) vochtig muur- of pleisterwerk en zich voeden met organische stoffen daarop (huisstof) of daarin (gebitumineerd vilt of dierlijke haren). Geen van deze schimmels tast hout aan. Alleen inktzwammen (zie tabel 1) kunnen soms dunne . Wanneer u last heeft van een zwam in hout is het verstandig zo snel mogelijk in te grijpen.


Klik op deze link voor handige tips!

Bruinrot is een door schimmels veroorzaakte aantasting van hout. Huiszwam en kelderzwam zijn in huizen de meest voorkomende veroorzakers van bruinrot. In het begin van de aantasting wordt bij huiszwam alleen het lignine van het hout afgebroken en krijgt het hout een lichtbruine, gelige verkleuring. Zwam is een verzamelbegrip voor de 100.


Bij de zwammen die in huizen worden aangetroffen gaat het meestal om de huis- en kelderzwam. De huiszwam kan erg gevaarlijk zijn voor woningen en gebouwen die vooral bestaan uit hout en waarbij het hout ook een. Zwambestrijding - Schoonbranden aangetaste muurwerk met een gasbrander.

De grootste vijand van onze gebouwen is ongetwijfeld vocht. Een direct gevolg van aanwezigheid van vocht in de houtconstructie van een gebouw is zwam. Zwammen spelen in de natuur een belangrijke rol. Zij zijn onmisbaar in de kringloop van de bossen omdat zwammen oud hout omzetten in cellulose. Dit proces maakt hout zacht en vermindert dus de draagkracht.


Hoewel een zwam altijd begint te groeien op . Vocht in hout veroorzaakt schimmels en houtzwam waardoor uw hout wegrot. Laat behandelen door een expert en vraag een expertise in BelgiĆ«. De huiszwam, waarvan de meest verspreide soort de naam Serpula lacrymans draagt, is een zwam die behoort tot de klasse van de basidiomyceten, die het hout door rot kunnen vernielen. Ook andere zwammen kunnen het hout doen rotten, maar de huiszwam is bijzonder vraatzuchtig. Hij is vrij stevig en past zich goed . Houtbescherming - zwammen.


Schimmels ( zwammen ) Hout kan, zoals alle natuurproducten, door verschillende organismen aangetast worden. Een houtaantasting door schimmels ( zwammen ) in gebouwen, en dan in het bijzonder de constructiedelen, kan zelfs als gevaarlijk beschouwd worden. De Serpula Lacrymans, kortweg huiszwam genoem behoort tot de familie van zwammen en heeft een voorkeur voor een vochtige en niet te koude omgeving.


Deze zwam staat bekend om het afbreken van hout , meer specifiek naald- en loofhout, in ruimtes met een hoge vochtigheidsgraad en weinig verluchting.

Rond het vruchtlichaam kan u de sporen van de zwam herkennen, die eruit zien als een roestkleurig poeder of stof. Daarnaast kan u soms ook de witte schimmeldraden herkennen die als witte vlokken aan de oppervlakte van hout , balken, … zichtbaar worden. Deze schimmeldraden transporteren vocht vanuit het hout of . Huiszwam ook wel houtzam genoem is een schimmel en schadelijk voor hout. Behandeling en bestrijding is noodzakelijk.


Lees hier alles over de huiszwam. Hout echter dat zeer veel water bevat, zoals het spint van pas gevelde bomen of hout dat onder water is toegepast, blijft gevrijwaard van aantasting, omdat de zwam dan onvoldoende zuurstof ter beschikking heeft. Zwamvorming is een sluipend probleem in een toenemend aantal woningen en panden. Veruit de meeste schimmels en zwammen komen in de natuur voor, maar er zijn ook zwamsoorten die voornamelijk in huizen en . De sporen van de huiszwam zijn klein en in principe overal, in meer of mindere mate , in de lucht aanwezig. Alleen op plaatsen waar vochtige houtproducten aanwezig zijn, . Hout verkleurt, er verschijnen scheurtjes in of het krijgt een vezelige structuur.


Sommige insectensoorten komen overigens enkel voor in hout dat voor- af door een zwam is aangetast. Eigenlijk behoren deze organismen. Niet droogleggen en alleen chemisch behandelen is ook gevaarlijk: de zwam kan, gezien de vele sporen op een andere plaats beginnen. In zeer vochtige omstandigheden wordt het product constant verdund.


Aanwezig hout kan ook door andere schimmels aangetast worden, en daarna veel gemakkelijker door Serpula . Dragende constructies bestaan dikwijls uit onvoldoende tegen insecten en zwammen behandeld hout. Dan kunnen schimmels, vaak ook zwammen genoem veel houtsoorten afbreken en zo daarin houtrot veroorzaken. De belangrijkste maatregel is het verhelpen van alle vochtproblemen en het vervangen van aangetast hout.


Soms is het nodig ook het overige, niet-aangetaste hout met bestrijdingsmiddel te behandelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts