dinsdag 9 juli 2019

Vijver riet snoeien

Riet is een plant die vaak bij plassen en sloten voorkomt. Vaak wordt het bewust gebruikt bij sier- of visvijvers omdat het een goede filterende werking heeft. Het gebruik van riet in de vijver (rietfilter), zorgt ervoor dat de . Wij hebben aan kant van onze vijver een moeras waar bij aanleg kleine plukjes Scirpus validus ingezet zijn, op ongeveer een meter van elkaar.


Inmiddels staat het hele moeras er zo vol mee dat de achterliggende tuin nauwelijks meer zichtbaar is.

Er loopt een paadje met stepping stones achter dat riet. Riet verwijderen: Wil jij je riet verwijderen of je riet snoeien? VsOXz2JGVergelijkbaar jul. Leer hoe jij je bomen of planten kunt snoeien op. Hoe zorg je er voor dat je vijver niet dichtgroeit?


En hoe kun je riet zo effectief mogelijk verwijderen? Van af de kant met een minigraver ( of grotere kraan) gaat het prima, met de hand is dit onbegonnen werk, omdat riet een soort gras is met hele sterke wortels die je er niet kan uit trekken. Is het een vijver met vijverfolie , waar je beslist nooit riet in mag zetten, wordt het een veel groter probleem, omdat riet er makkelijk er .

Je wilt siergrassen snoeien ? Plantencentrum Maréchal geeft je uitgebreid advies ! Wanneer moet je snoeien ? Hiervoor zul je dus ook oeverplanten moeten hebben, bv riet en lis. Deze siergrassen hoef je slechts keer per jaar te snoeien. Dan kun je het snoeien het beste aan het einde van de winter doen. Riet groeit erg sterk en wordt beschouwd als een goed zuiverende waterplanten.


De rietstengels kunnen gebruikt worden voor het maken van matten, papier etc. Er zijn zelfs ondersoorten bekend die meter hoogte halen, toch wat te hoog voor de doorsnee tuin en vijver. Lisdodde kan je gemakkelijk herkennen aan de typische rietsigaren: verdikkingen op de uiteinden van de stengels.


Samen met riet vormt lisdodde een natuurlijk oeververdediging bij meren en plassen. Wil je hem in je vijver aanplanten, dan kies je best dwerglisdodde. Grote planten als de lisdodde of de rietsigaar (Typha) groeien een vijver sneller vol dan moeras vergeet-mij-niet.


Riet (Phragmites), bont liesgras (Glyceria maxima), pitrus (Juneus),. Hoe en wanneer snoei ik mijn siergrassen? Siergras snoeien is niet moeilijk, je moet alleen even weten hoe.

Bekijk de instructiefilm van colouryourlife waarin stap voor stap wordt getoond hoe je siergras snoeit. Siergrassen snoeien dat doe je in het voorjaar, de lente. Pampasgras (Cortaderia) snoeien is niet moeilijk. Lees hier wanneer en hoe u pampasgras.


Zelfs in een forse pot is dit siergras fantastisch. Gebruik eventueel ook een rietmat of noppenfolie. Zo wordt het hart van de plant tegen kou en teveel . Maar als het gaat om beton en metselwerk dan kan uitzettend ijs de constructie van de vijver beschadigen. Vooral bij verhoogde vijvers kan er voor de winter invalt een laag water uit de vijver gepompt worden.


Bossen riet of piepschuim . Steeds meer mensen kiezen voor bamboe in de tuin. Bamboe snoeien hoeft niet, maar is wel aan te raden: je houdt de plant in vorm en hij wordt compacter. Riet of echt riet (Phragmites australis, synoniePhragmites communis) is een plant die tot de grassenfamilie (Poaceae) behoort. De plant is prominent aan waterkanten aanwezige helofyt.


Riet breidt zich op drie manieren uit: door zaa door wortelstokken en door uitlopers, dat wil zeggen bovengrondse, horizontale. Vergelijk bedrijven in de regio Vlaams Brabant Wiltae - De Dierenvrien Aqua Production,. De vijverbodem en de vijveroever zijn dermate vruchtbaar dat de rietkraag zich voortdurend tracht uit te breiden. Men ziet dat nieuw-opkomend riet nu massaal de niet-gemaaide bloemen- en kruidenstrook langs de vijver probeert te veroveren.


Tevens kan men de bomen gemakkelijk snoeien en zelfs knotten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts