donderdag 25 juli 2019

Tijdstip kieseriet strooien

Een effect die binnen twee weken na strooien al zichtbaar is. Betekent dit extra veel maaien…. Nee, het gras groeit op een trage, natuurlijke manier.


Bij strooien over het gewas kunnen achterblijvende korrels of kristallijn poeder, of achterblijvend stof van de bemesting schade veroorzaken. Kieseriet kan op elk moment toegepast worden.

Dit is een langzaam werkende meststof, die nagenoeg niet uitspoelt tijdens de maartse buien. Dit geeft kleur aan het gazon. Voor percelen waarop regelmatig Mg-gebrek in het gewas wordt waargenomen, luidt het advies om in het voorjaar een bodemmeststof (zoals kieseriet ) te strooien of één of meerdere keren met een magnesiumbladmeststof te spuiten.


De hoeveelheid magnesium die men bij gebrek moet toedienen kan per product. In de tuin heb ik enkele planten die wat bleekjes zijn met een groene nerf wat blijkbaar duidt op magnesiumgebrek. Ik heb kieseriet gekocht en wil dat bij de planten strooien en tevens wil ik het gazon met magnesium verwennen om de kleur op te halen.


Mag dat met droog weer of loop ik dan de kans op . Deze adviezen hebben betrekking op gronden met een gemiddeld K-getal en verder is er geen rekening gehouden met eventuele toepassing van organische mest.

Derhalve is het zaak rekening te houden . Bepalen van de beschikbare hoeveelheid magnesiuDe magnesium uit drijfmest en kieseriet komt snel vrij en is meteen beschikbaar voor de plant. Tijdstip strooien , Jaar Jaar Jaar Jaar 4. Het strooien van magnesium uit magnesiumhoudende kalk kost in elk geval geen extra geld. Bij grote gazons altijd een strooiwagen gebruiken.


Na het uitstrooien goed bewateren, sproei met de tuinslang omhoog zodat het op regen lijkt en de korrels niet weg duwen. De eerste uur mag het gras niet belopen worden. Als er mos of onkruidverdelger in zit, pas op met huidcontact. Bij aanraking overvloedig spoelen . Naar aanleiding hiervan is in opdracht van het Hoofd Productschap.


De geeft je gras extra kracht om de winter door te komen. September of oktober zijn perfect. Voor het bemesten van je gazon neem je best een strooiwagen. Deze zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de meststof.


Heb je geen strooiwagen , gebruik dan de volgende stappen: Deel je gazon op . Wit-grijsachtig poeder die soms minder goed strooibaar is.

Deze meststof wordt gestrooid als er onvoldoende magnesium. N, P en kali moeten niet op hetzelfde tijdstip en dezelfde diepte ingewerkt worden. Op zure grond (lage PH) groeit de kleine zuring, klaverzuring hondskamille, en speenkruid goed dus kalk strooien. De meeste soorten kalk voor het gazon mag je in principe op ieder gewenst tijdstip en onder alle omstandigheden op het gras strooien.


Je doet dit het beste in februari of maart. Tijdens het groeiseizoen heeft het gras hier dan het meeste profijt van. De stikstof die in normaal kunstmest zit, komt na het strooien in een paar dagen tijd vrij.


Het gras krijgt daardoor een enorme groeispurt en bevat daardoor relatief hoge eiwitgehaltes, voor paarden niet gewenst! Grond waar gras op groeit verzuurt vanzelf. En op een zure grond groeit gras niet goed. Mos en onkruid nemen de overhand en er komen kale plekken in het gazon.


In plaats van mooi groen is het gazon meer geel van kleur. Er zijn twee methodes om regelmatig graszaad uit te strooien : met een strooiwagen of met de hand. Een strooiwagen is ook handig om later bemesting en kalk te strooien. Strooi wat extra graszaad langs de randen, want die hebben meer te verduren.


Op de verpakking staat hoeveel graszaad je per mnodig hebt. Het beste tijdstip voor bekalking (zie Module Meststoffen en groenbedekkers, titel ) is het najaar. In gronden met een hoge pH maakt men gebruik van kieseriet of. Vooral op de schraal aangelegde velden is op tijd bemesten zeer belangrijk voor het herstel van de grasmat. Daarna strooit u de ligboxen in met een pH verhogend product, dat een drogende werking heeft en tevens voldoende klauwgrip geeft.


Een stalstrooisel op basis van hoogwaardige kalk geeft daarbij de beste resultaten. Onze stalstrooisels voldoen aan de strengste eisen die men aan dergelijke producten mag stellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts