maandag 10 juni 2019

Sleedoorn op jenever

Alle vaste elementen in een neteldoek in de jenever ongeveer weken laten trekken. Overhevelen in een schone fles, enkel de sleedoorn in de likeur laten. Dit is een Baskisch recept.


Vul de pot voor de helft met bessen en vul de pot af met brandewijn (vaak wordt ook jenever of gin gebruikt). Doe er een kaneelstokje bij en .

Sleedoornbessen worden ook wel sleepruimen genoemd en zijn. Hallo, ik ben Els Pousseele, herboriste, en ik maak samen met jullie een sleedoornlikeur in minuut. De huidige recepten voor sleedoorn brandewijn verschillen wat betreft de sterke drank die gebruikt is.


Dit kan jenever , gin, brandewijn, wodka of rum zijn. In een Duits recept voor schlehe- schnaps wordt een mengsel gebruikt van gin en sherry. Ook worden in sommige van de huidige sleedoornlikeuren extra smaakmakers . Bessen en klein fruit kan je heel goed op alcohol zetten!


Denk aan de sleedoorn , rozenbottel, meidoorn of de Gelderse roosbes.

Ze gaan op jenever , wodka en brandewijn. Je wast de vruchtjes, doorprikt ze met een stopnaald en kookt de suiker met het water tot siroop. Je laat de siroop helemaal afkoelen en roert er dan de brandewijn onder. Je doet de sleedoornbessen in bokalen en giet er de gesuikerde brandewijn over.


Omdat hier in de buurt erg veel sleedoorn is heb ik een recept gekregen van een Engelsman waar ze het Sloe gin noemen, daarom maken wij de likeur ook met gin maar Sloe tsipouro kan ook, net als Sloe jenever ! Hier in de Zagori noemen ze de sleedoorn Woerwala Βουρβαλα, niemand doet wat met de . Zuur en vooral wrang, dat is de allesoverheersende smaak. Zo wrang dat alles in je mond samentrekt en ruw en stroef aanvoelt. Niet zo vreemd dat een van de volksnamen . En terwijl we toch bezig zijn, iets nog eenvoudigers! Het enige moeilijke eraan is een sleedoorn vinden (struik of kleine boom, gekweekt of in het wild).


Ze staan nu volop met vruchten. De bessen schoonmaken betekent alleen hier en daar een steeltje of een ongaaf . In de winter zijn deze zelfgemaakte drankjes een geschenk voor bij het buitenvuur en heerlijk na een lange . Ik bevries de bessen altijd eerst en doe ze bevroren in de potten. Doe de suiker of honing erover en overgiet het met de brandewijn.

Lekker is om een stukje steranijs toe te . Het bleek dat de plaatselijke bevolking er vroeger een vast gebruik van maakte om eenmaal in het jaar sleedoorn te bereiden. De flessen bewaarde men gedurende enkele jaren in de kelder. Je ziet deze struik ook in Nederland veel langs bosranden en weilanden, maar weinig mensen weten nog van het bestaan van de sleedoorn. In het prille voorjaar valt de sleedoorn op door de stralend witte bloesem. Afgelopen weekend was ik bij mijn ouders op bezoek en dan gebeurt het af en toe wel eens dat we de kelder induiken om te zien welke lekkere drankjes er nog over zijn van vorige winters.


Na uitgebreid proeven waren we het allemaal eens: . De sleedoorn is een struik die we nog vaak langs de randen van velden en aan holle wegen vinden. De sleedoorn bloeit in het vroege voorjaar met vele fijne witte bloemen en is dan een echte blikvanger. Overgiet alles met liter eau-de-vie of neutrale jenever , sluit de pot goed af.


Laat dit maanden trekken . De vorige keren vond ik het altijd te zoet dus nu een beetje minder suiker. Een liter oude graanjenever, de sleetjes, en de siroop samen op de . Het bittere looizuur lost door de kou op. Dan kan er jam, compote en vruchtensap mee gemaakt worden of toegevoegd worden aan sterke drank als jenever en wodka om het op smaak te brengen. Bessen die een tijdje in pekelwater hebben gelegen zijn . De sleedoorn (Prunus spinosa) is een 2-m hoge struik uit de rozenfamilie ( Rosaceae).


De soort komt van nature voor in de Benelux, waar de plant vooral langs bosranden voorkomt. De opvallende bloei is voordat er bladeren zijn, van maart tot april, en de bestuiving vindt plaats door insecten, met .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts