maandag 17 juni 2019

Kruiden planten buiten wanneer

Wanneer kun je het best kruiden kweken? Dit schema is gebaseerd voor kweek in potten buiten. Het is van belang dat de kruiden met nachtvorst binnen staan.


Bij binnenkweek kunnen de meeste kruiden het gehele jaar door worden gekweekt. Asef Naturen Meststof voor tomaten en kruiden ).

Koriander is het voorbeeld van een gemakkelijk te kweken plant , aangezien dit – eens buiten gezaaid – meerdere jaren uit zichzelf groeit. Op internet lees ik erg tegenstrijdige verhalen: op de ene website staat dat je kruidenplantjes beter binnen kan houden, omdat ze niet goed tegen slecht weer. De meest gebruikte kruidenplanten halen de winter buiten niet en nukweken wordt moeilijk. Alles is mooi wanneer het echt is - Sara Kroos. Borago is eenjarig, zaai ze rond maart bij kamertemperatuur of in april buiten voor, en wanneer ze groot genoeg zijn mogen ze . Er zijn veel soorten kruiden.


Hier vind je van veel soorten kruiden de grondsoort, standplaats, smaak, gebruik enzovoort.

Geurige kruiden kan je makkelijk zelf kweken in je kruidentuin of in potten op je terras of balkon. Je kan bijvoorbeeld je kruiden planten in verhoogde zaaibedden. Spring naar Verschil tussen zaaien binnen en buiten - Wist je bijvoorbeeld dat de zaaiperiode van kruiden deels wordt beïnvloed door het feit of dit buiten of achter glas gebeurt?


Ze groeien ook goed in de beperkte ruimte van een pot of bloembak, die je binnen of buiten neerzet. Voor kruiden met zachte stengels geldt dat je de plant het best helemaal afsnijdt. Als de vragen die in het vorige stukje gesteld zijn ontkennend beantwoord worden, blijft alleen de geur over.


En dan hebben we nog buiten beschouwing gelaten, dat veel kruidenplanten. Menig keukenprins of prinses heeft moeten ervaren dat basilicum sterft bij het planten in open lucht. De reden is de temperatuur.


Ga je wintergroene kruiden kweken zoals rozemarijn en tijm, dan kun je er zelfs het hele jaar van blijven knippen! Deze struikjes zijn ook erg geschikt om als lage haag aan te planten , bijvoorbeeld om de tuinborders van een moestuin mee te versieren. Telkens wanneer je er langs loopt, komen er heerlijke geuren vrij. Bieslook gedijt perfect op een zonnige plek. Met zijn lekkere grasachtige bladeren en bolle lila bloemen (die ook eetbaar zijn), past hij wonderbaarlijk goed bij andere kruiden.


Buiten zaaien kan van half . Gisteren kreeg ik een aantal kruiden planten cadeau: rozemarijn, oregano en tijm.

Hou ze voor de zekerheid tot na de ijsheiligen mei nog binnen, daarna kunnen alle soorten zeker naar buiten , binnen redden deze plantjes zich ook prima. Geef kruiden in pot extra bescherming en haal ze bij extreem lage temperaturen naar binnen. Geef ze bij langdurige droogte een beetje water, maar alleen als het niet vriest. In de zon of halfschaduw, veel of weinig water, in een pot of juist niet?


Geen idee waar je op moet letten wanneer je kruiden plant ? De wortelgroei van de planten is anders en dichter op elkaar bij supermarkt- kruiden , vaak zit er ook een kleinere pot omheen. Harde kruiden zoals rozemarijn, tijm, laurier en salie kunnen ook goed buiten overleven. Dan volgt het plukken van de kruiden , soms heb je maar een takje of een paar blaadjes . Korianderzaden kiemen bij een temperatuur van ongeveer graden binnen weken, bij kamertemperatuur binnen tot dagen.


Hier de tips hoe jij gemakkelijk je planten kan verpotten en welke planten nu naar buiten kunnen. Het verpotten van je kleine groenten en kruiden is super belangrijk. TIPS VOOR HET AANLEGGEN VAN EEN KRUIDENTUIN. Het (vroege) voorjaar is het ideale moment om te starten met de aanleg van een kruidentuin , of het heraanleggen van een reeds bestaande kruidentuin.


Hieronder volgen alvast een aantal tips. Waar ga ik mijn kruiden kweken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts