vrijdag 28 juni 2019

Prei zaaien in juni

Juni , aflossing van de wacht in de groentetuin. Ziezo, de vorstgevoelige gewassen zijn nog maar net gezaaid of uitgeplant of de oogst van de koukleunen die we in het vroege voorjaar aan de grond toevertrouwden is al begonnen. Het is aflossing van de wacht. In de loop van de maand juni.


Prei zaaien op juni is erg laat in het tuinseizoen.

Warme temperaturen en veel licht zorgen ervoor dat je kan oogsten vanaf het begin van de maand juni. Lagere temperaturen en minder licht betekent een latere oogst. Uiterlijk eind augustus zal je alle zomerprei kunnen oogsten. Herfstprei zaai je in april.


Dat kan in ondiepe bakken of in volle grond. In mei of in juni ( winterprei kan ook nog prima in juli) zijn de zaailingen dus eindelijk bijna op potlooddikte, dan mogen ze uitgezet worden. Wat kun je in juni zaaien?


In juni is de kans op nachtvorst heel klein geworden en dus kunnen de zomergroenten naar buiten.

Je kunt veel meer uit je moestuin halen als je ook na juni nog de gepaste teelten zaait en plant. Moeilijke teelten op dit gebied (met tot vijf jaar wachttijd) zijn kool en verwanten en ui, prei of look. Een goede raad van een preikweker uit Sint-Niklaas wil je mooie volwassen prei hebben plant ze dan vóór juni. KLIK HIER voor de vierkantemetertuin in juni BLADGEWASSEN Kropsla en andere slasoorten buiten ter plaatse zaaien. Planten die ongeveer een potlood dik zijn worden in rijen uitgeplant met een tussenafstand van ongeveer 40cm.


In die rijen komen de planten op ca 20cm tussenafstand. Ervaringen met vroeg of laat zaaien ? Gemakkelijker is echter om in april rechtstreeks in de volle grond op een zaaibed te zaaien ( winterprei ). In het ideale geval zijn ze in juni zo dik als een potlood en klaar om over te planten. We kunnen ook in tuincentra jonge preiplantjes kopen, zoek dan. Groenten en fruit kun je zaaien in volle grond en in een kweekkas. Bekijk onze zaaitips in.


Dit is een type Zwitserse Reuzen. Hij is snelgroeiend en heeft lange, dunne, witte tot groene schachten met groen loof. Jolant kan vanaf juni tot september worden geoogst. Zaai binnen vanaf december tot februari.


Wanneer moet je welke groente zaaien of planten?

Het antwoord vind je in deze handige kalender. Juni is voor moestuiniers een maand waarin alles kan: zaaien , planten en oogsten! Laat bijvoorbeeld eens bieslook of prei doorschieten en in bloei komen.


Je kunt ook een speciale bloemenmix voor bijen kopen en aan de rand van je moestuin een strook bloemen zaaien. Zaaikalender zomer, ook in de zomer kun je nog van alles zaaien en tot ver in het najaar oogsten. Prei kun je nu niet meer zaaien , maar wel verpoten.


Augurken kun je eigenlijk nu niet meer. Courgette, juni , juli, oktober. Pompoen, juni , juni.


Prei is een tweejarige plant, maar we oogsten in het eerst jaar omdat de plant het voorjaar erop gaat bloeien. Daarmee krijgt de prei een lange witte stengel. Prei vraagt een voedzame en diep losgemaakte grond.


Vanwege de trage beginontwikkeling is het verstandig om prei op een zaaibed te zaaien en pas later uit te planten. Zaaitijd eind maaer- april. Eventueel tegen de winter bij elkaar zetten . Erwten, prei en uien en tuinbonen kunt u het beste in de koude bak, serre of kas planten. In Juni vind de wisseling van de wacht plaats.


Veel groenten kunnen nu geoogst worden, waardoor er weer ruimte ontstaat in de moestuin. Als je nog maar net begonnen bent met kweken dan is zomer- of herfstprei de beste keuze. Eerst en vooral moet je in februari de prei zaaien in bakjes tot één centimeter diep. Gedurende de kweekperiode moet de grond vochtig gehouden worden, en in de zomer kan je ook bijvoorbeeld buiten prei planten .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts