vrijdag 21 juni 2019

Rode bessenstruik snoeien

Enkele handvatten voor het onderhouden van de Ribus Rubum. Het is heerlijk en gezond snoepgoed: de bes. Maar voor de beste oogst is bessen snoeien belangrijk. De Principes voor het Snoeien van Aalbessen.


Het snoeien van aalbessen is ongeveer de moeilijkste snoei van kleinfruit die er is. Braambessen en frambozen zijn heel simpel te snoeien , zwarte bessen zijn nog net iets gemakkelijker dan rode bessen.

Een rode bessenstruik heeft een grote groeikracht en maakt veel . Onderhoudssnoei is erg belangrijk bij een rode bes. Een struik met alleen oude takken draagt weinigt tot geen vrucht. Als u de plant snoeit knipt u de oudste en zwakste stengels zo . Er wordt gesteld dat de witte rassen wat minder zuur zijn dan de rode rassen, en vogels zouden een voorkeur hebben voor rode bessen (door de kleur?). Witte aalbessen zouden minder in trek zijn dan rode aalbessen.


De lastigste alinea bij elke fruitsoort Snoeien is op zich niet zo moeilijk maar je moet er wat . Om veel vruchten te hebben op je braambessen- of rode bessenstruik is een snoei noodzakelijk.

Dat geldt eigenlijk voor de meeste bessenstruiken. En dit volgens de volgende aandachtspunten: 1. Te lage takken die tegen de grond hangen wegsnoeien. Takken die van buiten naar binnen groeien, takken die elkaar kruisen of die het hart van de struik kruisen . Fruitinfo: Zomersnoei bij rode en witte trosbes vanaf mei-juni geeft meer kort vruchthout. Struik: Hoewel je deze methode nog vaal aanbevolen ziet, is dit een weinig wenselijek groeimethode, daar er veel wortelscheuten zullen ontstaan die de struik meestal te dicht laten . Op de gesteltakken vormt de struik vruchtdragende scheuten.


De vruchten verschijnen alleen aan die eenjarige scheuten. Dat betekent dat vanaf het derde jaar regelmatig vervangingssnoei van afgedragen scheuten nodig is. Rode en witte bessen snoeien.


Deze struiken kunnen vrijstaand worden geteeld of aangebonden . In het voorjaar kun je de struiken snoeien op vier tot vijf scheuten en deze mag je dan ook nog eens halveren. Breng in het voorjaar wat extra voedsel rond de struiken aan onder de vorm van bv een laag . Spring naar Snoeien en sporen van kruisbessen - kruisbessensnoeren en waaiervormen. Voor de vormgeving aan de struik is hetzelfde van toepassing als bij de rode bes etc. Het meest voorkomende type is de kruisbes op stam.


Zorg altijd voor een open struikvorm.

Lange zijtwijgen zijn meestal ongeschikt als vruchthout. Ribes rubrum of aalbessen kan men telen aan struik en als rechte fruithaag. Een ding hebben ze gemeen: Een mooie struik heeft ongeveer zes tot acht stevige takken. Maar verder hebben ze een andere behandeling bij het snoeien. Zwarte bessen worden in de zomer.


Zij dragen op de donkere zijtakjes aan het oude . Het planten als rechte haag (aan horizontaal gespannen draden) wordt de laatste jaren meer en meer toegepast bij fruittelers, maar ook bij . In taxonomisch opzicht bestaat er derhalve geen verschil tussen de witte en de rode bes. Een rechte kleinfruithaag is gemakkelijker te snoeien en compacter te houden dan struiken. Beiden worden dus gerekend. Goede snoei is noodzakelijk om de besgrootte op peil te houden. Snoeien doet groeien, maar een belangrijke regel die je bij de teelt van aalbessen moet onthouden: de bessen worden gevormd op oud hout.


Alles tot net boven de grond afknippen betekent geen bessen , zo simpel is dat. De wintersnoei of onderhoudssnoei is belangrijk om je planten vitaal en gezond te houden, .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts