vrijdag 14 juni 2019

Wolluis voorkomen

Kleine insecten met een witte poederlaag op houtige en groene plantendelen gevonden? Wolluis is waarschijnlijk de oorzaak. We geven je graag tips hoe je van de plaagbeesten af kunt komen. Het is een vervelende plaag die alle kamerplanten kan aandoen.


Lees hieronder meer over wolluis en de bestrijding hiervan. Binnen een jaar ontstaan een of twee generaties, maar in een broeikas kunnen wel acht generaties per jaar voorkomen.

In tegenstelling tot de . De wolluis is moeilijk te bestrijden omdat ze een wasachtig laagje op hun lichaam hebben. Particuliere mensen kunnen moeilijk aan middelen komen. Je kan de sluipwesp op de planten uitzetten dat is een milieuvriendelijk manier om wolluis te voorkomen. Ik krijg op mijn kamerplanten steeds wolluis. Hoe komt dit en wat kan ik er aan doen om te voorkomen en te bestrijden.


Schildluizen zien eruit als platte, meestal lichtgekleurde schijfjes die vooral op de bovengrondse delen zitten. Cattleya, Coelogyne, Cymbidium en Oncidium zijn gevoelig voor een aantasting met schildluis. In feite zijn het de wijfjes die vanonder een wasachtig schild plantensappen aanzuigen.

Daar moet ik het antwoord schuldig blijven. Ik weet dat de zogenaamde Cplanten en CAM planten . De citruswolluis ( Planiococcus citri) komt op veel verschillende gewassen voor, voor- al in potplanten, onder andere ficus, cro- ton, palmen, schefflera en kalanchoë. Deze wolluis komt ook in ander sierge- wassen voor zoals coleus, fuchsia, cactus, citrus . Doordat een kolonie met was overdekt is lijkt dat inderdaad op schimmel, maar van dichtbij zijn de wolluizen te herkennen als lichtroze, gele of grijze insectjes die ongeveer mm groot zijn.


Als je planten worden geteisterd door wolluis wil je ze graag kwijt. Dat kan zoals in dit filmpje, door mieren in te huren om die de wolluizen weg te laten halen… Maar dat duurt je misschien te lang, of de onderhandelingen met de mieren staan je niet aan. In elk geval kan je hieronder lezen hoe je die wolluizen (of dopluizen) . Het wordt ongeveer mm groot en is grijs van kleur. Als het zich gaat voortplanten scheidt het een sneeuwwit wollig spinsel af. Ze planten zich snel voort en gedeien goed in droge, . Op basis van de enquête, het literatuuronderzoek en de praktijkervaringen is er een voorlopig advies mogelijk om de ontwikkeling van wolluis te voorkomen of te remmen.


Hygiëne Spuit de aangetaste planten en besmette zones voor de teeltwisseling drie of vier keer met neonicotinoiden in combinatie met . Ze lijken op wolluizen , maar scheiden geen honingdauw af. Regelmatig besproeien met water (ook de onderkant van de bladeren), helpt om spint te voorkomen. Bestrijding van wolluis. Spuit de luizen en eitjes zelf van de plant af door middel van een krachtige plantenspuit met water.


Spuit elke dag tot de wolluizen verdwenen zijn.

Een ander huis- tuin- en keukenmiddeltje is het gebruik van spiritus. Ook hierbij is dagelijks gebruik . Het voorkomen van wolluis bij schapen is seizoensgebonden, met de meeste gevallen in de winter wanneer de wol lang is, alhoewel incidenteel ook in de warmere perioden gevallen kunnen voorkomen. Planten met trips, wolluis , spint of luis kunnen worden afgesproeid met een vrij stevige straal lauwwarm water uit de handdouche. Dopluis en wolluis kan worden bestreden door ze aan te stippen met een penseeltje onverdunde spiritus of minerale, niet-plantaardige olie.


Voorkomen van kappen van bomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts