vrijdag 1 maart 2019

Wintersnoei druif

Een druif snoei je twee maal per jaar. In de zomer knip je zoveel mogelijk blad weg, dat het zonlicht. Hier een korte uitleg hoe u druiven kunt. Wintersnoei van druiven is belangrijk!


De najaars snoei van een druivenplant zorgt voor een correcte groei van de druivenplant.

Vind hier alle informatie. Het snoeien van de wijnstok vindt plaats in de rustperiode van de plant tussen eind november en begin maart . Bij druiven wordt er zowel in de winter ( wintersnoei ) als in de zomer (zomersnoei ) gesnoeid. In de winter wanneer de druivelaar in rust is snoeien wij houtachtige takken in. Beide snoeien zijn even . Om in de zomer lekkere druiven te oogsten, is het snoeien van de plant één van de belangrijkste verzorgingstaken. Zwartwit tekeningen ( lijntekeningen) van de druivesnoei.


Theorie van de wintersnoei (Guyot).

Tekeningen zijn van André. Druiven snoeien doe je in principe 2x per jaar. De wintersnoei en de Voorjaarssnoei. Het ideale snoeitijdstip voor de wintersnoei van buitendruiven is januari of begin februari.


Als je te lang wacht met het snoeien van je druiven kan de sapstroom al terug op gang gekomen zijn, met ernstig bloeden van de snoeiwonden tot gevolg. Je snoeit niet bij zeer strenge vorst, en het uitbuigen van . Na de eerste oogst laat je de planten rusten. Zodra de vorst eroverheen is geweest, kun je weer gaan snoeien.


Je verwijdert alle uitlopers behalve de twee die het meest in lijn staan met de stam. Wanneer druiven snoeien? Voor een goede groei en grote, sappige druiven met veel smaak is het dus belangrijk dat je de druivenplant regelmatig snoeit. Dat kan op een aantal momenten in het jaar. Eigenlijk zijn er twee momenten waarop de druivenplant een snoeibeurt kan gebruiken.


Als u te vroeg snoeit is er kans op voortijdig uitlopen van de knoppen die vervolgens bij vroege nachtvorst bevriezen en afsterven. Grote wonden kunnen prima herstellen . De ideale periode voor de wintersnoei is december – januari.

Kasdruiven snoei je best al vanaf begin december. Vroeger snoeien, kan het versneld uitlopen van scheuten en botten veroorzaken. Nachtvorst is dan fataal.


Deze wintersnoei lijkt drastisch maar is echt nodig aangezien druiven een grote groeikracht hebben, vooral in het voorjaar. Op de hoofdstam zullen vele nieuwe scheuten ontstaan die uitgroeien tot . Voor een optimale oogst is het belangrijk om bij de druif , druivelaar, druivenstok of druivenstruik zowel zomersnoei als wintersnoei toe te passen. Later in de winter druiven. Jonge struiken bestaan vaak uit één lange rank van ongeveer één meter lang.


Na weken afwezigheid moesten we maar weer eens kijken hoe de tuin erbij stond. In mijn tuinboeken had ik gelezen dat januari de maand is waarin druivenplanten gesnoeid moeten worden. Snoei deze takken tot twee ogen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts