donderdag 10 oktober 2019

Rozen bemesten met kippenmest

Ik wil een rozentuintje aanleggen waar vroeger een oprit lag. Ik heb de oude grond afgegraven en wil eind oktober de rozen planten. Is dat een goed idee of wacht ik beter ? Wat is het best, kippen- of koeienmest. Bovendien lees ik steeds .

Tegenwoordig is er voor een hoop plantensoorten en bloemensoorten een aparte bemesting te krijgen, zoals rozenmest , gazonmest of hortensiamest. Uiteraard zijn universele meststoffen ook te krijgen, zoals koemestkorrels die voor heel de tuin gebruikt kunnen worden. Ook kippenmest kan gebruikt . Veel mensen denken dat zij hun tuin bemesten met gedroogde koemest.


Wilt u dus werkelijk bemesten kies dan een complete ( organische) mest. Het gebruik van kippenmest heeft de volgende nadelen: door het hoge gehalte aan ammonium en ureum kan er verbranding ontstaan. Bij twijfel kunt u een grondanalyse laten uitvoeren en tegelijkertijd een bemestingadvies vragen!

In alle gevallen is het gunstig te mulchen, d. Het beschermt tegen vorstschade, . Niet meer bemesten na half augustus, als je dat wel doet ,dan krijg je nog groei in het najaar , die dan gevoelig is voor vorst wat niet wenselijk is. Zorg tenminste dat u chloorarme kunstmest strooit. De meeste kunt u laten staan, . Bij net geplante rozen is het beste moment hiervoor na de eerste bloei.


Oudere rozen moeten tijdens de bloei om de drie weken worden bemest. Kippenmest schijnt een zeer gunstig effect te hebben als u eens om de drie winters en net voor de nieuwe bloei in de lente kippenmest met de grond vermengd. Rozen zijn echte koemest-liefhebbers, dat was altijd al bekend.


Vroeger werd er (oude) stromest voor gebruikt, maar echte stalmest is bijna niet meer te vinden en is erg bewerkelijk. Gebruik hiervoor organische mest of beendermeel. In juli kan nog een extra mestgift worden . Dit voorkomt verbranding.


Tips en verzorging over het planten, bemesten en snoeien van rozen. Rozen met een kale wortel kunnen geplant worden tussen oktober en eind april. Rozen in containerpotten kunnen het hele jaar door geplant worden, mits de grond vorstvrij is.

Rozen groeien in bijna iedere tuin, als de grond maar goed bewerkt . Werk de mest na het aanbrengen door de grond en geef water. Het planten van rozen gebeurt op de meeste gronden best in het najaar maar kan ook nog in het voorjaar tot begin april of zelfs later met rozen uit container. Op zeer natte gronden is het beter om in het voorjaar te planten.


De gunstigste maanden voor het planten zijn november en maart, maar is mogelijk van half oktober . We hebben vijf standaard mengsels voor het voorjaar en vijf voor de vroege zomer. Alles altijd indien nodig. Op deze manier hebben we dus elf mengsels voor elf verschillende situaties.


Het verschil tussen bemesting , te weinig of geen bemesting is een stevige groeikrachtige rijk bloeiende struik met dikke takken tegenover een iele fijntakkige slecht bloeiende plant. Bemesting is voor rozen heel belangrijk. In de herfst of late winter kan worden gekozen voor een organische bemesting. Daarnaast is een najaarsbemesting in september-oktober aan te bevelen. Bomen, struiken en hagen: Breng een gemengde mest voor de siertuin aan.


Voor buxus kun je buxusmest gebruiken. Ook voor rododendron, hortensia, coniferen en hagen zijn er speciale mestsoorten. Rozen : Werk beendermeel of gemengde organische mest licht in de grond. Het is alweer maart: even op een rij hoe het ook alweer zat met die rozen. Snoeien en ergens deze maand de rozen bemesten.


De basis van elke mooie roos is een stevig en gezond wortelstelsel. Het is daarom verstandig de bodem optimaal aan te passen aan de behoeften van uw rozen. Een goede bodem bevat voldoende humus van goede kwaliteit die de inworteling in hoge mate zal. Maar je kan deze mest ook gewoon onder struiken gooien, die verbranden er niet van, vooral rozen hebben graag regelmatig mest en van die twee kipjes zullen dat geen emmers vol zijn. Mest even door de grond heen werken, geeft sneller resultaat.


Wanneer heeft je tuin extra voedingsstoffen nodig? Planten hebben meestal genoeg aan één keer bemesten , vlak voor of tijdens het groeiseizoen (maart). Rozen en eenjarige planten doen het beter als je ze nog een tweede keer mest geeft (juni). Ook het gazon kun je het beste twee keer per jaar bemesten.


Vanaf eind maart mogen de rozen weer gesnoeid worden, een klusje waar veel tuiniers tegenop zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts