maandag 14 januari 2019

Kamerplanten stekken

Elke plant, zowel tuinplanten als kamerplanten kunnen worden gestekt, de wijze waarop je dit het beste kunt doen verschilt per plant. Zo kun je een Ficus het beste vermeerderen door . Maak van je woonkamer een mini-orangerie met uitbundig veel groen om je heen. Grote bladeren of juist hele fijne sprietjes, vetplanten en exotische planten.


En hoe tof is het om deze planten zelf te stekken ? Want geloof ons, stekken is veel makkelijker dan je denkt en heel leuk om mee aan de slag te gaan.

Vaak is het heel gemakkelijk om stekjes van kamerplanten te maken en soms is het lastig of zelfs. Mijn kamerplanten hadden dringend aandacht nodig. Een aantal planten werd te groot voor de pot, of stond in uitgemergelde potgrond. Met als gevolg: lelijke planten met vergeelde bladeren.


Ik heb een aantal planten van nieuwe aarde voorzien, en tegelijkertijd vermeerderd. In een eerder artikel probeerde ik te achterhalen waar onze kamerplanten precies vandaan komen. Het blijkt allemaal niet zo doorzichtig te zijn. Een groot deel zou in Nederlandse, of in ieder geval Europese, kassen gekweekt worden van zaad of stekjes , maar er wordt ook een deel geïmporteerd.


Of de zomerstekken nu in een verwarmde kweekserre, in een bak met bodemwarmte, een koude bak of gewoon in een miniserretje of een bloempot in de huiskamer zullen komen, steeds moet ervoor gezorgd worden dat het grondmengsel, waarin de stekken zullen worden gestoken, vooraf op temperatuur gebracht werd.

Vind stekjes kamerplanten op Marktplaats. Voor iedereen een voordeel. Stekken van kamerplanten. De oudste manier van vermeerderen (meermaken) is in de tuinbouw de generatieve vorm of te wel door zaad. Het is de goedkoopste manier en men verkrijgt het meest.


Het nadeel kan echter zijn dat de nakomelingen niet altijd gelijk zijn. Men begint met een zeer klein en kwetsbaar plantje. Hoe stek ik een kamerplant. Kamerplanten lenen zich vaak uitermate geschikt om te stekken. Het is niet alleen een goedkope manier om aan nieuwe planten te komen, maar is ook nog eens heel leuk om te doen.


Er zijn meerdere soorten van stekken , maar de meest gebruikte stekmethode bij kamerplanten is toch wel de . Bij deze workshop leer je hoe je je kamerplanten kunt vermeerderen. Het geeft je een goede basiskennis over verschillende methoden van stekken en wat je er allemaal voor nodig hebt. Naast een stukje theorie gaan we ook aan de slag. Aan het eind van de avond ga je naar huis met een aantal zelf gekweekte stekjes.


Naast wat theorie gaan we ook aan de slag. Door te stekken krijg je een kopie van de gestekte plant met dezelfde bloemgrootte, geur of vruchten. Knip daarom alleen een stek van een gezonde plant die goed groeit.


Een stek die is geknipt in het groeiseizoen van een plant, wortelt het snelst.

Het voorjaar en de zomer zijn ideale stektijden. Bekijk het grootste assortiment tuin-artikelen o. Het Kaaps viooltje (Saintpaulia) is één van de meest dankbare kamerplanten die we kennen. Fleurizon is importeur van kamerplanten (en vele andere) stekken , beworteld en onbeworteld. We importeren van de meeste landen waar stekken worden geproduceerd.


Zoekt u nog voor zeer korte tijd materiaal? Laat ons dat even weten ( soorten en aantallen en voor welke weken) en we maken een gepaste prijs. Om jarenlang plezier te hebben van uw kamerplanten , moeten hun natuurlijke groeiomstandigheden. Hebben we in voorgaande artikelen aandacht besteed aan het water en aan de voeding, nu zulen we de aandacht richten op het voortkweken van de planten.


Dit kan men op verschillende manieren doen, nl. Zij wordt vermenigvuldigd in Sept. Oct door de bladeren, die men in bovengenoemden grond steekt en door scheuring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts