donderdag 17 januari 2019

Jaartal op gasslang

Gasslang in je caravan of camper. Enig idee hoe oud die is? Of bij welke leeftijd je ze moet vervangen? Er zijn ook gasslangen zonder vaste eindverbindingen.


Deze worden met slangklemmen bevestigd.

Bij het aandraaien van de slangklemmen beschadigt de gasslang. Het advies is deze slangen iedere twee jaar te vervangen. Ook als je hem niet hebt gebruikt.


Wat betekent deze en wanneer moet ik de gasslang vervangen? Dan treden er snel verouderingsverschijnselen op, met als gevolg haarscheuren en lekkage. Wanneer je de slang buigt kun je eventuele scheurtjes goed zien.


Als er scheurtjes in de slang zitten dan moet de slang vervangen worden.

Er staat altijd een jaartal op vermeld. Voor algemene toepassing. Het is niet mogelijk om een oude slang te hergebruiken in een nieuwe situatie. Er bestaan geen verloopstukken o. Vervangen is de enige en meest veilige optie.


Een nieuwe slang past wel op zowel oude als nieuwe gasslangkranen en komfoorkoppelingen. Het jaartal op de slang is het jaar van aanmaak, er is geen. Veel caravanners vragen zich af wanneer de gasslang en drukregelaar vervangen moeten worden. U kunt de antwoorden op veel plaatsen vinden en meestal zit er een groot verschil in de jaartallen. Dergelijke slangen moeten voldoen aan verschillende eisen.


Zelfs als er wel of geen scheurtjes in voorkomen. Een gasslang mag in verband met de veiligheid maar jaar gebruikt worden. Kijk bij aankoop van een nieuwe slang naar de uiterlijke datum of informeer bij de infobalie of een medewerker van het bedrijf waar u . Wist u dat de meeste fornuizen zijn aangesloten op het gasnet met behulp van een rubberen gasslang ? Doordat de gasslang meestal is weggewerkt achter een fornuis, waar de temperatuur van o ruimschoots wordt overschreden, treden er verouderingsverschijnselen op.


Nou weet ik het niet meer.

Ik dacht altijd jaar, braaf altijd gedaan ook, maar dat werd gisteren onderuitgehaald door mijn caravanboer die jaar zei. Wat rondkijken om het internet kom ik dan ook . Ook het jaartal van de gasflessen wordt gecontroleerd. Bij de gasslang kijkt de monteur of deze nog is voorzien van slangklemmen.


Is dit het geval, dan ruilt hij de slang om voor een exemplaar met aangeklonken koppelingen. Daar kunnen ze niet tegen! Onder normale omstandigheden gaat deze tot jaar mee. Ondanks dat er bijna nooit problemen met gasdrukregelaars zijn, is het advies na jaar vervangen.


Hierop staat namelijk een jaartal van aanmaak van de gasslang. Op de gasdrukregelaar staat een jaartal. Categorie: Fornuis, Kookplaat, Onderhou . De gasfles staat vaak achter een serviceluik en wordt met de gasslang aangesloten op de gasinstallatie. De gasslang is daardoor een belangrijk onderdeel en het advies luidt om minimaal eens per twee jaar de gasslang te laten controleren door een erkend camperbedrijf. Wanneer moet een gasslang worden vervangen en wanneer een drukregelaar?


Er is wettelijk niets over geregeld. Het ANWB-advies is om oranje propaanslangen elke vier à vijf jaar te vervangen en de zwarte butaanslangen elke twee jaar. Tussentijds moet je wel regelmatig controleren op beschadigingen en scheurtjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts